5 ciast z Cukierni Sowa, których nie może zabraknąć na Twoim świątecznym stole

5 ciast z Cukierni Sowa, których nie może zabraknąć na Twoim świątecznym stole

 

Bożonarodzeniowe przygotowania to przede wszystkim coroczny powrót do kulinarnych tradycji. Dzięki nim można w magiczny sposób przywołać ulubione smaki znane z dzieciństwa. Znasz wszystkie świąteczne wypieki, które dawniej królowały na polskich stołach? Może najwyższy czas, by w tym roku spróbować klasycznych ciast lub poznać zupełnie nowe wersje uwielbianych bożonarodzeniowych deserów? Poznaj 5 najlepszych wypieków na Gwiazdkę!


Spis treści


Słodkie smaki Świąt. Jakich ciast warto spróbować?

Pamiętasz aromat pierniczków pieczonych w rodzinnym domu? Co roku próbujesz odtworzyć smak słynnego makowca babci? Bożonarodzeniowe wypieki pieszczą wszystkie zmysły i wprawiają w nostalgię. To nie tylko zasługa magicznej atmosfery Świąt, ale i kultywowanej od pokoleń tradycji. Pieczenie ciast pozwala na chwilę zatrzymać czas i zatracić się we wspomnieniach z minionych lat.

Wypieki świąteczne związane są często z konkretną symboliką, a także znanymi legendami. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na regionalność niektórych deserów. Przykładowo w zachodniej Polsce wiele jest zwyczajów kulinarnych zaczerpniętych z tradycji niemieckiej, podczas gdy na Wschodzie – z tradycji litewskiej.

Niezależnie od przywiązania do tradycji warto czasem próbować nowych zwyczajów oraz smaków. Może w tym roku zdecydujesz się na makowiec w innym wydaniu lub postawisz na korzenne torty? Poznaj 5 tradycyjnych ciast, które możesz upiec samodzielnie w domu lub zamówić w Cukierni Sowa.

Makowiec: źródło szczęścia na cały rok!

Jako tradycyjne ciasto świąteczne makowiec pojawił się na polskich stołach po II wojnie światowej, jednak znany był już dużo wcześniej. Najważniejszym składnikiem tego wypieku jest mak symbolizujący w religii chrześcijańskiej urodzaj. Co ciekawe, dzisiejsze ziarna pozbawione są narkotyzującego opium, które dawniej było powszechnie stosowane nie tylko w celach medycznych. Makowiec może przybierać różne formy – zawijanej strucli na cieście drożdżowym lub placka z kruchym spodem i masą makową.

Tradycyjna saksońska sztola

Tradycje świąteczne lubią migrować – tak samo jest z wypiekami. Sztola, czy Christstollen, to pochodząca z Saksonii strucla bogato nadziewana bakaliami. Jej kształt z charakterystyczną „górką” pośrodku ma przypominać dzieciątko Jezus zawinięte w pieluszki.

Stollen jest wypiekiem dość ciężkim, przygotowywanym na zaczynie drożdżowym. Oprócz bakalii do środka można dodać również marcepan, twaróg lub mak. Odpowiednio zapakowaną struclę można przechowywać nawet 14 dni.

sztola-bozonarodzeniowa

Keks pełen pysznych bakalii

Pora na kolejny bakaliowy specjał. Keks podobno przywędrował do Polski z Anglii, gdzie nazywany jest Christmas cake. Jednak również na naszych ziemiach znany jest podobny wypiek – litewski cwibak. Keks piecze się w podłużnej formie jako ciasto biszkoptowe lub (częściej) babkowe. Do masy można dodawać bakalie według upodobania. Zwykle są to owoce kandyzowane, orzechy i rodzynki. Co ciekawe, keks może przetrwać wiele miesięcy po upieczeniu... o ile nie zjesz go wcześniej!

Pierniki: bogactwo przypraw i aromatów

Chociaż dziś piernik traktowany jest jak polskie dobro narodowe, za ojczyznę miodowo-korzennego ciastka uważa się, w zależności od źródeł, Holandię lub Niemcy. Prawdą jest jednak, że to Toruń zasłynął na całą Europę jako „piernikowa stolica”.

W każdej rodzinie piernik może być przygotowywany inaczej: jako miękkie ciasto przekładane powidłami, lukrowane ciasteczka czy kruche ozdoby na choinkę. Niezależnie od przepisu, w żadnej recepturze nie może zabraknąć miodu oraz aromatycznych przypraw – cynamonu, goździków czy gałki muszkatołowej.

Torcik świąteczny – wyjątkowy deser od Cukierni Sowa!

Tradycyjne ciasta bożonarodzeniowe to zazwyczaj bogate, nadziewane wypieki. Co jednak z wielbicielami kremowych specjałów? Mamy na to odpowiedź! Torty świąteczne od Cukierni Sowa łączą w sobie delikatność formy z charakterystycznymi smakami zimy. Miód, cynamon, czekolada, dodatek rumu – wszystko to doskonale wpasowuje się w świąteczną atmosferę.

Poznaj ofertę świąteczną naszej Cukierni!

Na tegorocznym stole wigilijnym nie może zabraknąć tradycyjnych polskich deserów. Nie musisz jednak przygotowywać ich własnoręcznie. Jeśli chcesz rozsmakować się w klasycznych wypiekach bożonarodzeniowych, skorzystaj ze specjalnej oferty naszych cukierni, np. w Katowicach. Oferujemy ciasta na zamówienie, które przywołają najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa i zachwycą wszystkich gości przy świątecznym stole.

 

Dzisiaj jest sobota 20 kwietnia. Imieniny obchodzą: Amalia, Sekundyn, Teodor, Marcelin, Berenika, Agnieszka, Nawoj, Szymon, Sulpicjusz, Czesław, Ursycyn