Bajgle: skąd się wzięły i dlaczego podbiły cały świat

Bajgle: skąd się wzięły i dlaczego podbiły cały świat

 

W niemal każdym amerykańskim filmie bądź serialu bohaterowie jadają na śniadanie naleśniki z syropem klonowym lub jajka z bekonem. W USA niezwykle popularne są również bajgle, które występują w wielu pysznych wariantach. Tego rodzaju pieczywa nie wymyślili jednak Amerykanie. Skąd więc pochodzi i za co bajgle uwielbiane są na całym świecie? Wszystkiego dowiesz się z tego artykułu. Cukiernia Sowa ma dla Ciebie też coś specjalnego – poradnik, który podpowie Ci, jak te przysmaki przygotować samodzielnie! Nie czekaj więc i już teraz rozpocznij lekturę!


Historia bajgli: z Europy na Manhattan

Czy uwierzysz, że bajgle najprawdopodobniej wymyślono w Polsce? Ściśle związane są one z Europą Środkową i tradycją żydowskiego piekarnictwa. Ten rodzaj gotowanego przed pieczeniem pieczywa był dla Żydów podstawą pożywienia, gdy nie pozwalano im wypiekać chleba. W naszym kraju na początku XVII wieku bajgle były też podobno wręczane kobietom z okazji narodzin dziecka. Jak więc znalazły się w Stanach Zjednoczonych? Mówi się, że to właśnie emigranci żydowskiego pochodzenia sprawili, że słynne dzisiaj wypieki z dziurką trafiły około 1900 r. z Polski na Manhattan. Później popularność zdobywały również poza Nowym Jorkiem. Na przestrzeni lat Amerykanie polubili bajgle tak bardzo, że teraz można je znaleźć w każdej cukierni i każdym supermarkecie.

Bajgiel a obwarzanek: poznaj różnicę

To, że bajgiel i obwarzanek są zupełnie innym rodzajem pieczywa, nie dla wszystkich jest oczywiste. Oba mają podobno krakowskie korzenie, kształt przypominający pierścień, a w dodatku wiele łączy proces ich przygotowania. Przed pieczeniem obgotowuje się je bowiem we wrzątku, czemu zawdzięczają błyszczącą powierzchnię. Najważniejszą jednak różnicą jest fakt, że skórka obwarzanka ma charakterystyczny wzór skrętu. Bajgiel jest z kolei po prostu drożdżową, okrągłą bułką z dziurką w środku. Ma dość zwarte ciasto, ciągnącą się skórkę i może być obsypany m.in.:

  • makiem,

  • sezamem,

  • suszoną cebulką,

  • rodzynkami i cynamonem.

W Cukierni Sowa znajdziesz śniadaniowe propozycje bajgli obsypanych różnymi ziarnami. Są one nie tylko pyszne, ale i pożywne! Idealnie nadają się na zdrowy lunch.

bajgle-cukiernia-sowa

Podpowiadamy, jak własnoręcznie zrobić bajgla

Jeśli chcesz przygotować domowe bajgle, mamy dla Ciebie kilka wskazówek. Choć przepisów na te wypieki jest mnóstwo, te z ciasta drożdżowego będą najbardziej podobne do oryginalnych, sprzedawanych w najlepszych cukierniach i piekarniach. W popularnych recepturach można znaleźć takie składniki, jak:

  • drożdże,

  • ciepła woda,

  • olej,

  • mąka,

  • sól,

  • cukier,

  • jajka.

Z wyrośniętego ciasta formuje się okrągłe bułeczki i robi w nich dużą dziurkę. Warto o tym pamiętać, bo zbyt mały otwór zrośnie się podczas pieczenia. Uformowane bajgle należy wrzucać do wrzącej wody z dodatkiem sody na 5 minut i obracać w połowie upływu czasu. Osuszone pierścienie piecze się około 20 minut w 190°C, aż do rumianego, złotego koloru.

Dodatki do bajgla – jak stworzyć idealną kanapkę?

Przecinanie bułek przed sprzedawaniem to jedna z innowacji wprowadzonych w historii bajgla. Dziś wielu nowojorczykom trudno sobie wyobrazić lunch bez kanapki przygotowanej z tego rodzaju pieczywa. Z czym smakuje najlepiej? Pomysłów jest naprawdę sporo! Oto kilka popularnych zestawień:

  • serek kozi, koperek i łosoś wędzony,

  • pesto bazyliowe, mozzarella i pomidor,

  • świeży ogórek, bekon, pomidor i sos,

  • bekon, jajko sadzone, ser żółty.

Pyszne propozycje mamy dla Ciebie również w Cukierni Sowa. Kanapki do pracy lub szkoły znajdziesz w ofercie Sowa Lunchowa.

Śniadanie w nowojorskim stylu w Cukierniach Sowa!

Gdy przed wyjściem z domu zabraknie Ci czasu na przygotowanie śniadania lub lunchu, wstąp do nas na przekąskę niczym z Nowego Jorku! Cukiernia Sowa przygotowała dla Ciebie pyszne bajgle, m.in. z pastą tuńczykową i czerwoną papryką lub grillowanym kurczakiem, ogórkiem, sałatą i rzodkiewką. Która z kanapek najbardziej trafia w Twój gust? A może masz ochotę na inną propozycję z oferty Sowa Lunchowa? Na półkach naszych Cukierni czekają na Ciebie także bułki francuskie z dodatkami, wrapy i sałatki w wielu wariantach. Wybierz swoje ulubione produkty przy najbliższej okazji!

 

Dzisiaj jest piątek 26 kwietnia. Imieniny obchodzą: Marcelin, Klarencjusz, Spycimir, Klet, Marzena, Artemon