Cappuccino, latte czy americano – zróżnicowany świat kawy

Cappuccino, latte czy americano – zróżnicowany świat kawy

 

Szukasz przewodnika dla początkujących kawoszy, który wprowadzi Cię do aromatycznego, a przy okazji bardzo zróżnicowanego świata kawy? A może masz już swój wymarzony ekspres i chcesz zacząć używać go jak prawdziwy barista? Ten poradnik zdecydowanie Ci się przyda! Zebraliśmy najważniejsze informacje dotyczące przygotowywania trzech różnych rodzajów kawy. Dzisiaj skupiamy się na cappuccino, latte i americano – najczęściej wybieranych napojów w cukierniach i kawiarniach. Poznaj tajemnice ich smaku!

 

Najpopularniejsze rodzaje kawy – poznaj je!

 

Gdy wybierasz się ze znajomymi do cukierni, każdy z Was prawdopodobnie zamawia coś innego. Gusta są różne, a co kawa, to inny smak i zapach. Różne są upodobania co do ziaren wykorzystywanych w procesie parzenia, ilości wody oraz metody przygotowania. Jakie różnice występują w przypadku trzech z najbardziej znanych rodzajów kaw, czyli cappuccino, latte i americano, a co je łączy? Wszystkie przygotowane są na bazie aromatycznego espresso, czyli 25-30 mililitrowego napoju z grubą warstwą cremy. Crema jest wyznacznikiem idealnego naparu – to kremowa, złocisto-brązowa pianka. Ciekawią Cię szczegóły dotyczące tych trzech rodzajów napojów serwowanych między innymi w Cukierni Sowa w centrum Warszawy? Przejdźmy zatem do sedna!

 

Cappuccino – kawa o idealnych proporcjach

 

Tradycyjnie cappuccino przygotowywane było w następujących proporcjach: 1/3 espresso, 1/3 mleka i 1/3 gęstej, mlecznej piany (bez pęcherzyków powietrza). Cappuccino podaje się najczęściej w filiżankach wykonanych z białej, grubej porcelany. Mleczna pianka na powierzchni napoju powinna mieć według oryginalnej receptury min. 1 cm grubości. Ciekawostka? Nazwa cappuccino związana jest z zakonem kapucynów! „Cappuccio” to po włosku kaptur, a ten był charakterystyczny dla ubioru braci. Zdecydowano, że napój przypomina kolorem ich habity i to właśnie one były inspiracją dla nazwy tej kawy.

cappucino-i-latte-macchiato-sowa

 

Latte macchiato – bardziej mleczna siostra cappuccino

 

Wielu osobom może wydawać się zaskakujące, że cappuccino i latte są tak do siebie podobne, a jednocześnie... tak różne. W latte jest zdecydowanie więcej mleka. Przyjmuje się, że na porcję espresso przypada go minimum 200 ml. Z tego powodu smak latte jest znacznie delikatniejszy, a konsystencja określana raczej jako mleczna, niż kremowa. Lekka pianka z mleka o widocznych pęcherzykach powietrza to tylko cienka warstwa na górze. Najważniejsze podobieństwo między latte a cappuccino? Oba napoje tradycyjnie pija się we Włoszech do śniadania! W Cukierni Sowa poranną porą wypijesz je na przykład do wypieków z oferty „Pyszne z pieca”:

  • croissanta z orzechami,

  • ciastka z malinami,

  • ślimaka z cynamonem.

Americano – kawa dla wielbicieli delikatnego smaku

 

Americano to dla wielu kawowa klasyka. Tradycyjnie przygotowana jest czarna – bez dodatku mleka i cukru. W dużym skrócie jest to po prostu espresso z większą ilością wody – idealne dla miłośników delikatniejszego smaku. Nie jest to jednak po prostu duża czarna kawa! Americano przygotowywane jest bowiem w odwrotnej kolejności. Najpierw do filiżanki wlewamy gorącą wodę, a potem espresso. Sposób ten spopularyzowany został prawdopodobnie w okresie II wojny światowej, gdy amerykańscy żołnierze przebywający we Włoszech prosili o dolanie wody do espresso. Chcieli w ten sposób przywołać wspomnienie swojej ulubionej, domowej kawy.

 

Wstąp na ulubioną kawę do Cukierni Sowa!

 

Który z tych rodzajów kaw jest Twoim ulubionym? Serwujemy je w całej Polsce! Nasze Cukiernie są w centrum takich miast jak Warszawa, Toruń czy Bydgoszcz. Możesz wstąpić do nas na pyszną kawę w drodze do pracy lub na uczelnię. Zapraszamy Cię również z przyjaciółmi lub rodziną na smakowite ciasta i ciasteczka. Skusicie się na kawałek sernika, tarty, a może dobierzecie do cappuccino kremowego eklera? Znajdź Cukiernię najbliżej siebie i rozsmakuj się w wypiekach!

 

Dzisiaj jest piątek 26 kwietnia. Imieniny obchodzą: Marcelin, Klarencjusz, Spycimir, Klet, Marzena, Artemon