Deserowy savoir-vivre – poznaj najważniejsze zasady

Deserowy savoir-vivre – poznaj najważniejsze zasady

 

Jakie desery jeść łyżeczką, a jakie widelczykiem? Jak właściwie ułożyć sztućce na stole? Przed każdą większą imprezą pytań pojawia się sporo. Wszyscy bowiem chcą wypaść jak najlepiej. Możemy w tym pomóc i to nie tylko tworząc wyjątkowe torty na zamówienie. W tym wpisie znajdziesz praktyczne wskazówki niezależnie od roli, w jakiej występujesz na przyjęciu. Zarówno jako organizator, jak i gość warto znać kilka najważniejszych zasad savoir-vivre. Przeczytaj zatem, co etykieta mówi na temat spożywania i podawania deserów!


 

Savoir-vivre na przyjęciach: o czym należy pamiętać?

Gdy jesteś na kawie w cukierni, obsługa podaje odpowiednie przybory do zjedzenia deseru. Inaczej jest jednak na przyjęciach, gdzie sztućce wydają się sprawiać nie lada problem. W swobodnym operowaniu nimi pomoże Ci kilka wskazówek:

  1. Słodkości o półpłynnej i kremowej konsystencji jedz łyżeczką.

  2. Do jedzenia deserów o zbitej teksturze używaj widelca.

  3. Raz podniesione ze stołu sztućce nie powinny ponownie go dotknąć – odkładaj je na talerz.

O czym pamiętać jako organizator? Przede wszystkim o poprawnym ułożeniu sztućców. Porady na ten temat poznasz w dalszej części wpisu. Równie ważne jest serwowanie deserów. Tort ma swoje miejsce na stole, a ciasta goście nakładają sobie sami zgodnie z preferencjami. W przypadku lodów zadanie należy do Ciebie. Możesz podać je w pucharkach, kieliszkach do drinków lub na talerzykach.

Zasady jedzenia deserów w zgodzie z savoir-vivre

Wyżej wspomnieliśmy o tym, że rodzaj sztućca wybieramy na podstawie konsystencji deseru. Jest to jednak umowna zasada, a oprócz łyżeczki deserowej i widelca na stole może pojawić się także nóż deserowy oraz łyżeczka z dłuższą rączką. Jak więc prawidłowo się nimi posługiwać?

  • Ciasta warstwowe lub te z niewielką ilością kremu jedz widelczykiem.

  • Do deserów z kremem na spodzie używaj widelca i łyżeczki (widelczykiem jedz spód, a łyżeczką – krem, trzymając te przybory naprzemiennie w prawej ręce).

  • Lody w pucharkach i kieliszkach jada się długą łyżeczką. W przypadku tych podanych na płaskim talerzu w nakładaniu lodów na łyżeczkę można pomagać sobie widelczykiem.

  • Jedzenie ciast piaskowych lub drożdżowych rękoma, tzn. odrywając po kawałeczku, jest całkowicie w porządku.

  • Zgodnie z etykietą nożem i widelcem jada się... pączki.

Jak prawidłowo ułożyć sztućce na stole?

Jeśli urządzasz imprezę okolicznościową, na pewno chcesz, by stół prezentował się perfekcyjnie. Oprócz wszelkich dekoracji kluczowe jest poprawne ułożenie zastawy stołowej. Gdzie jest więc miejsce na sztućce do deseru? Powinny znaleźć się one nad talerzem. Przy krawędzi naczynia ułóż widelczyk trzonkiem skierowanym w lewo. Nad nim umieść łyżeczkę z uchwytem z przeciwnej strony. Przy talerzyku deserowym pojawia się też oczywiście kawa lub herbata. Dedykowaną im łyżeczkę połóż na stole lub na spodku filiżanki.

Oprócz ciast i tortów na przyjęciach często pojawiają się również lody. Podając ten deser na talerzyku, z jego prawej strony na serwetce ułóż długą łyżeczkę koktajlową. Deser lodowy zaserwujesz w pucharku? Wraz z łyżeczką umieść go na talerzyku.

babeczki-bankietowe

Jedzenie tortu i pralin: praktyczne porady

Zastanawiasz się, czy tort należy jeść łyżeczką, czy widelczykiem? To zależy. Tradycyjnie deser ten jada się widelcem. Zasada ta jest jednak elastyczna. Na przykład torty na zamówienie bardzo często zdobione są dużą ilością owoców. W takim przypadku podczas jedzenia używa się łyżeczki.

Pralina powinna być wielkości idealnej na jeden kęs, a więc w taki właśnie sposób powinno się ją jeść. Dobrej jakości galanteria czekoladowa będzie wystarczająco twarda, by jeść ją rękoma. W Cukierni Sowa możesz kupić przepiękne i pyszne praliny, którymi uraczysz swoich gości.

Przygotuj się na wyjątkowe przyjęcie okolicznościowe!

Teraz znasz już wszystkie słodkie zasady savoir-vivre, które przydadzą Ci się na każdym eleganckim evencie. Mamy nadzieję, że dzięki nim świetnie spiszesz się w roli organizatora lub poczujesz komfortowo jako gość. Korzystając z okazji, wszystkim tym, którzy urządzają imprezę okolicznościową lub wydarzenie firmowe, polecamy Słodki Bufet od Cukierni Sowa. Z przyjemnością przygotujemy wybrane przez Ciebie minideserki, które wraz z tortem na zamówienie niewątpliwie uświetnią przyjęcie! Po więcej informacji skontaktuj się z najbliższą Cukiernią!

 

Tagi
Dzisiaj jest czwartek 18 kwietnia. Imieniny obchodzą: Gościsław, Bogusław, Apoloniusz, Flawiusz, Bogusława, Alicja, Gosława, Barbara