Nie taki powszedni… Jak powstaje chleb w piekarni?

Nie taki powszedni… Jak powstaje chleb w piekarni?

 

Coraz więcej osób szuka przepisów na smaczne, domowe pieczywo. Jednak jego przygotowanie niekoniecznie jest tak proste, jak by się mogło wydawać. W naszym artykule zdradzimy Ci kilka sekretów najlepszych piekarzy. Dowiesz się, jak przebiega proces pieczenia chleba w piekarni. Zachęcamy do lektury!

 

Dobry chleb, czyli jaki?

Taki, który ładnie wygląda, pachnie, smakuje zarówno ze słonymi, jak i słodkimi dodatkami. Co ważne, zachowuje świeżość na długo. Jest przy tym: sycący, zdrowy i pulchny, a jego skórka przyjemnie chrupie. Na pewno nie powinien zawierać sztucznych barwników, konserwantów ani spulchniaczy. Dlatego najlepiej kupować świeże pieczywo ze sprawdzonej piekarni. Jeśli jednak zastanawiasz się, jak upiec chleb w domowym zaciszu, koniecznie przeczytaj nasz artykuł do końca, a wszystkiego się dowiesz!

 

Z czego powstaje chleb?

Prawdziwy chleb to wysokiej jakości mąka, sól, woda i przede wszystkim naturalny zakwas, składający się z bakterii mlekowych i kwasu foliowego. Dzięki temu pieczywo zyskuje niepowtarzalny smak i ma wysoką wartość energetyczną. Dobrze przygotowany chleb jest zwarty i ma odpowiednią wagę, a przy tym pięknie pachnie. Po wyjęciu z pieca szybko stygnie i na początku jest miękki. Po kilku godzinach jednak jego skórka twardnieje. To ona chroni pieczywo przed utratą wilgoci i aromatu. Natomiast kwas mlekowy zabezpiecza pieczywo przed psuciem. Taki wypiek nawet po paru dniach jest smaczny i nadaje się do spożycia.

 

 

Pieczenie chleba krok po kroku

Teraz pokażemy Ci, jak upiec chleb. Ta wypracowana formuła to przepis na tradycyjnego „okrąglaka”.

Do dużej misy wlewamy odmierzoną ilość wody. Dodajemy zakwas i wszystko rozbełtujemy. Następnie wsypujemy mąkę i mieszamy. Potem odstawiamy na około godzinę. W tym czasie zachodzi proces autolizy, podczas którego drobiny mąki pęcznieją, a rozprowadzony zaczyn powoduje fermentację. W tym czasie ciasto gęstnieje i robi się bardziej elastyczne - zyskuje delikatniejszą, miękką i sprężystą strukturę. Łatwiej będzie je wyrobić.

Następnie dodajemy sól i przekładamy masę do misek wysmarowanych olejem. Znacznie ułatwia to proces składania - formowania chleba. Rozklepujemy ciasto i dwukrotnie zwijamy brzegi do środka. Dzięki temu rośnie ono w górę - nie rozpłaszcza się na boki. Wyrobioną masę kładziemy na blachę łączeniem do dołu. Tak postępujemy 4 razy, co ok. 30 minut. Następnie odmierzamy porcje i je formujemy. Po czym wkładamy do specjalnych koszyków na ok. 1,5 godziny. Po wyjęciu bochenki układamy na łopacie i wsuwamy do rozgrzanego pieca na około 60 minut.

 

Trochę techniki - jakie wyposażenie znajdziesz w piekarni?

Sam doby przepis na chleb i starannie wyselekcjonowane składniki to za mało, aby mogło powstać świeże pieczywo. Bez profesjonalnego zaplecza technicznego, trudno myśleć o smacznych wyrobach, które zachwycą tysiące klientów. Dlatego w każdej piekarni znajdziesz zaawansowane technologicznie urządzenia, które znacznie ułatwiają i przyspieszają pracę. Najważniejsze są oczywiście wielofunkcyjne i wydajne piece piekarnicze. To jednak nie wszystko. W kuchni niezbędne są także:

  • szafy chłodnicze,
  • stoły i lady,
  • miksery planetarne,
  • wałkownice do ciasta,
  • zmywarki do koszy piekarniczych,
  • oraz inne mniejsze urządzenia niezbędne do funkcjonowania piekarni.

Inwestycja w najlepszy sprzęt pomaga spełnić restrykcyjne wymogi Głównego Inspektoratu Sanitarnego, a także innych instytucji, które czuwają nad jakością żywności.

 

Przepis na chleb? Kup go w Cukierni Sowa!

Jakość pieczywa naszej produkcji poświadczają stosowne badania Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, które są wykonywane regularnie. Potwierdzają one obecność naturalnego zakwasu w pieczywie.

Jakie pieczywo na naturalnym zakwasie znajdziesz codziennie w piekarni Sowa? Polecamy chleb:

  • firmowy,
  • razowy z ziarnami słonecznika,
  • królewski,
  • prowansalski,
  • orkiszowy,
  • spychany,
  • żytni.

Koniecznie odwiedź jedną z naszych cukierni i wybierz swój ulubiony chleb. Serdecznie zapraszamy!

Dzisiaj jest piątek 19 kwietnia. Imieniny obchodzą: Konrada, Leontyna, Werner, Leona, Włodzimierz, Irydion, Cieszyrad, Leon, Pafnucy