Piernik – jaka jest jego historia i tajemnica wyjątkowego smaku?

Piernik – jaka jest jego historia i tajemnica wyjątkowego smaku?

 

Kojarzone z Toruniem i świętami Bożego Narodzenia – o czym mowa? Oczywiście o piernikach! Znane dziś w formie ciast i ciasteczek, są nierozerwalnie związane z polską kuchnią. Jednak historia miodowo-korzennych wypieków sięga daleko poza granice naszego kraju, a pierwsze przepisy pochodzą z czasów antycznych! Poznaj sekrety związane z piernikiem. Jak przygotować idealne ciasto na Święta? Sprawdź!


 

Spis treści


 

Dlaczego Święta nie mogą odbyć się bez piernika?

Tradycja pieczenia i zdobienia pierniczków przekazywana jest w polskich domach z pokolenia na pokolenie. W tym pięknym zwyczaju często bierze udział cała rodzina, a ozdobione ciasteczka mogą znaleźć się następnie na talerzach lub… na choince. Co roku dekoratorzy słodkich wypieków prześcigają się w tworzeniu nowych i coraz bardziej efektownych wzorów z lukru. Nie można też zapomnieć o tradycyjnych domkach z piernika, które zastępują w niektórych domach szopki bożonarodzeniowe.

Co jest tak wyjątkowego w tych wypiekach, że nie może zabraknąć ich w Święta? To wyjątkowy korzenny aromat, który wypełnia cały dom podczas pieczenia, a także charakterystyczny smak miodu i masła.

Jednak pamiętaj: piernik piernikowi nierówny – istnieją dziesiątki wersji tego wypieku, a każdy z pewnością ma swój ulubiony. Oprócz kruchych ciasteczek masz do wyboru miękkie ciasta przełożone kremem lub powidłami czy nawet piernikowe torty! Różnorodne glazury, polewy i lukry dodatkowo podkreślają smak pierników.

Skąd wywodzi się pachnący piernik?

Za przodka piernika niektórzy uważają miodowe ciasta z pieprzem wypiekane w antycznym Rzymie. Wspomina o nich m.in. autor ksiąg kucharskich, Apicjusz. Piernikowi puryści jednak doszukują się początków piernika dopiero w średniowieczu. Mieli rozpropagować go benedyktyni, którzy zalecali jadanie ciasta… na przeziębienie. Już wtedy znane były rozgrzewające i antybakteryjne właściwości przypraw korzennych.

Tradycje benedyktyńskiej kuchni zostały szybko zaanektowane w niemieckich miastach. Wkrótce pierniki stały się deserem dostępnym nie tylko w aptekach, ale i na stołach możnowładców. Wysokie ceny egzotycznych przypraw sprawiały, że stanowiły symbol luksusu i dobrobytu. W tych czasach popularne było wykonywanie figur i płaskorzeźb z ciasta piernikowego.

Pierniki w Polsce – jaka jest ich historia?

Pierwsze wzmianki o pierniku na ziemiach polskich pochodzą z XV wieku. Sama nazwa nawiązuje do dawnego słowa „pierny” oznaczającego coś pieprznego. Wbrew pozorom to nie Toruń zasłynął jako pierwsze miasto, w których pojawiły się miodowe wypieki, a Gdańsk, a następnie Wrocław. Jednak to w mieście Kopernika powstało najwięcej zakładów piekarniczych oferujących słynne ciastka znane w całej Europie.

Z piernikami związanych jest wiele legend i zwyczajów. Podobno receptury na ciasto przekazywane były wyłącznie w rodzinie, a sam proces jego przygotowania mógł trwać nawet latami! Znany jest również zwyczaj ze staropolskich wsi, według którego podczas chrztu córki zagniatano ciasto, które następnie leżakowało do momentu, w którym panna wychodziła za mąż.

pierniki-z-cukierni-sowa

Czego potrzeba do przygotowania idealnego piernika?

Przepis na doskonały piernik zależy od tego, jakie ciasto chcesz uzyskać. Do miękkich i puszystych wypieków nieodzowny będzie spulchniacz w formie sody lub proszku do pieczenia. Do masy dodaje się również powidła oraz mleko.

Jak jednak uzyskać charakterystyczny smak pierników? Niezależnie od ostatecznej postaci, w przepisie muszą znaleźć się takie składniki jak mąka, cukier, płynny miód (może w całości zastępować cukier), masło, jajka. Najważniejszym dodatkiem są oczywiście przyprawy korzenne. Można je dziś kupić w formie gotowej mieszanki, często z sodą i kakao, lub przygotować samodzielnie. Przeważnie znajdują się w nich:

  • cynamon,

  • goździki,

  • imbir,

  • gałka muszkatołowa,

  • kardamon,

  • pieprz,

  • anyż.

Upieczony piernik ozdabia się dodatkowo polewą czekoladową lub lukrem oraz dekoruje posypką albo bakaliami.

Spróbuj korzennych delicji od Cukierni Sowa!

Pieczenie pierników to sztuka, którą warto praktykować nie tylko od święta. Korzenne przyprawy doskonale rozgrzewają, a ich zapach tworzy magiczną atmosferę w domu. Spróbuj pierników z oferty Cukierni Sowa, na przykład w Poznaniu. Odkryj też nasze torty na zamówienie o piernikowej nucie, aromatyczne kostki nasączone alkoholem, ciasta przekładane powidłami czy klasyczne pierniczki w formie ciasteczek. Zapraszamy!

 

Dzisiaj jest sobota 27 kwietnia. Imieniny obchodzą: Felicja, Anastazy, Marcin, Zyta, Piotr, Teofil, Andrzej, Kanizjusz, Bożebor