Słodki włoski klasyk. Jaka jest historia tiramisu?

 

 

Kto nie słyszał o tiramisu? Wymieniane jest wśród kultowych deserów, a także słynnych afrodyzjaków! Ten wykwintny włoski rarytas w ciągu kilku dekad zdążył wypracować swoją reputację i zdobyć serca fanów na całym świecie. Za biszkoptami przełożonymi serkiem mascarpone kryje się dość burzliwa historia, pełna legend i niedomówień. Skąd tak naprawdę pochodzi? Jakie są odmiany tego deseru i czym jest birramisu? Tego dowiesz się z lektury naszego artykułu.

Tiramisu – klasyczne i to nieco mniej

Z pozoru włoskie tiramisu może kojarzyć się z sernikiem na zimno. Jednak smak białego twarogu zastąpiony jest tu delikatnym serkiem mascarpone o wysokiej zawartości tłuszczu. Obowiązkową bazę stanowią podłużne biszkopty, tzw. kocie języczki, nasączane mieszanką mocnej kawy i alkoholu (najczęściej jest to likier amaretto). Te dodatki sprawiają, że deser jest przeznaczony dla podniebień nieco starszych łasuchów. Całość zdobi solidna warstwa startej czekolady albo kakao.

Tiramisu można przygotować w różnych formach: na blaszce lub w szklanych naczyniach, w pucharkach albo mini tortownicach. Ale to nie jedyna wariacja, na jaką można sobie pozwolić. Deser ten, choć wciąż stosunkowo młody, zyskał dużą popularność wśród cukierników, a co za tym idzie, powstało wiele jego wersji.

Eksperymentuje się z samym kremem, który można przygotować, mieszając mascarpone z jajkami lub śmietanką. Z kolei dodatek truskawek lub malin do poszczególnych warstw sprawia, że deser zyskuje smak owocowego orzeźwienia. Ciekawą odmianą jest również birramisu, w którym wykorzystuje się… piwo.

Jesteś ciekawy, od czego zaczęła się legenda tiramisu? Wyrusz z nami na włoską przygodę w poszukiwaniu początków tego słynnego deseru.

Szczypta historii: w poszukiwaniu pierwowzoru

Chociaż o współczesnym tiramisu można mówić dopiero od połowy XX wieku, warto zagłębić się w nieco odleglejszą historię. Wśród Włochów krążą pogłoski, jakoby wszystko miało się zacząć w XV wieku. Ówczesny władca z rodu Medyceuszy – Kosma, słynął z dużego apetytu na słodycze. Podczas jednej z podróży lokalni cukiernicy mieli przygotować dla niego wyszukany krem zuppa del duca z zanurzonymi w nim kawałkami ciastek.

Jeszcze inna legenda wiąże powstanie tiramisu ze słynnymi biszkoptami savoiardi z Piemontu. Wykonany na ich bazie deser zaserwowano ponoć włoskiemu premierowi Camillo Cavourowi. Istnieje również wersja nawiązująca do innego ze składników – mascarpone. To w okolicach Mediolanu rzekomo produkowano najlepszy tłusty serek wytwarzany z mleka od lokalnych krów. Jednak wszystko to jedynie pierwsze próby w drodze do deseru, który faktycznie powstał dużo później.

tiramisu

Bitwa dwóch regionów: skąd pochodzi tiramisu?

O palmę pierwszeństwa, jeżeli chodzi o powstanie tiramisu, walczą dwa regiony włoskie: Wenecja Euganejska oraz Friuli-Wenecja Julijska. W tych miejscach w podobnym okresie (lata 50. lub 60. XX wieku) po raz pierwszy zaserwowano kawowe biszkopty z kremem w formie, jaka jest znana do dziś.

Spór trwa od lat i nie zapowiada się, by w kolejnych latach któraś ze stron miała odpuścić zaszczytny tytuł kolebki tiramisu. Co ciekawe, deser „przywłaszczają” sobie również Rzym czy Wenecja, choć w tych przypadkach brak wiarygodnej genezy tego rarytasu.

Po krótkiej lekcji historii aż chciałoby się wreszcie skosztować profesjonalnie przygotowanego deseru. Na szczęście nie musisz wybierać się do dalekiej Italii! W naszej Cukierni połączyliśmy klasyczne tiramisu z nowoczesną formą. Warstwy biszkoptów i kremu zostały zamknięte w wygodnym słoiczku, który zabierzesz na wynos. Teraz możesz spróbować tego przysmaku gdziekolwiek jesteś!

Wielbicielom kawowych łakoci proponujemy również nasze trufle o smaku tiramisu. Ręcznie przygotowane przez naszych mistrzów słodycze zachwycą kompozycjami smakowymi i estetyką dekoracji.

Rozsmakuj się w wykwintnym tiramisu!

Tajemnicze tiramisu to kwintesencja włoskiego deseru. Pożądane na całym świecie, kryje w sobie doskonałą kompozycję smakową oraz bogatą historię. Nic dziwnego, że o miano jego ojczyzny walczy wiele regionów. Niezależnie jednak od tego, kto był pierwszy, dziś możesz skosztować deseru w naszych cukierniach, między innymi w Sopocie, Gdyni oraz Gdańsku. Zapraszamy na tiramisu w słoiczkach, a także do skosztowania wykwintnych trufli o kawowej bazie.