Smaki dzieciństwa. Ciasta, ciastka i desery uwielbiane od pokoleń

 

 

Są takie smaki, które natychmiast przywołują wspomnienia z najmłodszych lat. Dla jednych może być to babciny jabłecznik, dla innych drożdżówka z letnimi owocami. Jedno jest pewne – niezależnie od tego ile masz lat, możesz powrócić myślami do dzieciństwa, kiedy tylko chcesz. Przenieś się w czasie i odkryj na nowo tradycyjne wypieki, które znajdziesz w ofercie sieci Cukierni Sowa.

Nie tylko dla najmłodszych, nie tylko 1 czerwca!

Smak ma szczególną moc – pomaga przypomnieć nawet najodleglejsze chwile z dzieciństwa. Doskonale wiedział o tym Proust, gdy w słynnej scenie swojej najważniejszej książki opisywał wrażenia, jakie wywołał u bohatera kęs słodkiej magdalenki.

Jaka tajemnica tkwi w domowych wypiekach i co sprawia, że tak oddziałują na zmysły? Przede wszystkim jest to wieloletnia tradycja pieczenia przekazywana z pokolenia na pokolenie. Ręcznie robione ciasta i ciasteczka niezmiennie trafiają w gusta wielu pokoleń, ponieważ to desery, których smaki przywodzą najlepsze wspomnienia z dzieciństwa i podwieczorki u babci. Jak powrócić do tych wyjątkowych chwil? Przedstawiamy klasyczne propozycje ulubionych smakołyków prosto od Cukierni Sowa.

Na dwa kęsy: rurki, rożki i babeczki

Kto w czasach szkolnych nie pędził po lekcjach do cukierni po słodką przekąskę? Zapach świeżo wypieczonego ciasta potrafił poruszyć niejedno serce. Drożdżówki, rogaliki i pączki to klasyka drugich śniadań. Doskonale nadają się do zabrania w drogę i do pracy. Zjadaj je tak, jak lubisz – zaczynając od mięciutkiego ciasta lub kruszonki.

Wśród naszych propozycji nie może zabraknąć też tradycyjnych kremowych przekładańców. Napoleonki, rurki i słodkie omlety to rarytasy, które uwielbia każde dziecko – i nie tylko. Przypomnij sobie, dlaczego tak bardzo je lubiłeś lata temu!

Pamiętasz okrągłe puszki po ciasteczkach, w których mamy i babcie przechowywały… przybory do szycia? Może pamiętasz jeszcze, jak próbowałeś ich „oryginalnej zawartości”. Obiecujemy, że nie rozczarujesz się, kiedy sięgniesz po nasze firmowe Ciastka Sówki o maślanym, czekoladowym i orzechowym smaku.

tradycyjny jabłecznik

Ulubione domowe ciasta Polaków

Gdyby zapytać rodaków o ulubiony wypiek, padłoby wiele propozycji. Jednak z pewnością większość zgodzi się, że najlepsze ciasta piekły babcie. Tradycyjne receptury, naturalne składniki i pasja do pieczenia – to prosty przepis na udane desery, który już od lat przekazujemy kolejnym pokoleniom mistrzów cukiernictwa.

Jesteś miłośnikiem owocowych czy serowych smaków? A może wolisz aromatyczne babki? Poszukaj u nas swojego ulubionego ciasta! Wybierz króla polskich stołów, czyli sernik w różnych wariantach – doskonały na podwieczorek przy kawie. U nas znajdą coś dla siebie zarówno tropiciele rodzynków, jak i wielbiciele chrupania. Tradycyjny jabłecznik to nasz kolejny kultowy deser – polska odpowiedź na amerykańskie apple pie, od lat w niezmieniony sposób wypiekana z dodatkiem najlepszych jabłek. W sezonie i nie tylko spróbuj naszych placków. Warstwę drożdżowego ciasta znakomicie równoważy kwaskowo-słodki smak owoców obficie obsypanych kruszonką.

Konfitury i powidła jak u babci

Dawniej przetwory były jedynym sposobem na delektowanie się smakiem owoców w zimie. Z przysmaków zamkniętych w słoiczkach można było przygotować zarówno pożywne śniadanie, jak i podwieczorek.

Konfitura dodana do herbaty cudownie rozgrzewa w chłodniejszych miesiącach i stanowi małą słodką przekąskę odpowiednią na każdą porę dnia. W naszej ofercie znajdują się przetwory z sezonowych owoców: truskawek, wiśni, malin oraz czarnej porzeczki. Znajdziesz u nas również domowe powidła z dodatkiem orzechów włoskich oraz naturalny miód z polskich pasiek.

I jeszcze rada od nas: eleganckie słoiczki to doskonały pomysł na prezent. Stwórz własny zestaw słodyczy dla wyjątkowej osoby!

Wróć do tradycyjnych smaków z Cukiernią Sowa!

Marzysz o podróży w czasie, aby ponownie rozsmakować się w tradycyjnych słodyczach? Daj się porwać wspomnieniom i spróbuj klasycznych wypieków z Cukierni Sowa. Szukaj nas m.in. w Katowicach, Zabrzu i Bytomiu. Przygotowane przez nas ciasta to efekt pracy i pasji najlepszych cukierników w Polsce. Dbamy o oryginalne receptury, które liczą już wiele dekad!