Beza – dowiedz się więcej o tym niezwykłym wypieku

Beza – dowiedz się więcej o tym niezwykłym wypieku

 

Wystarczy przełożyć je kremem i już można stworzyć pyszność niczym z cukierni. Bezy to niewątpliwie wdzięczne wypieki pełne słodyczy. Są też naprawdę praktycznym deserem – do ich przygotowania można wykorzystać białka pozostałe po pieczeniu innego ciasta. Na ogół jednak uważane są one za trudne do przyrządzenia. Nie musi tak być! W Cukierni Sowa postanowiliśmy pokazać prawdziwe oblicze bezy. Mamy nadzieję, że dzięki nam, przekonasz się do niej i Ty. Zapraszamy do lektury!


 

Poznaj historię pysznej bezy

Dwa składniki, które można znaleźć w każdej kuchni, wystarczą do stworzenia czegoś pysznego – słodkiego i chrupiącego. Beza wydaje się wręcz banalna. Jednak kto i kiedy upiekł ją po raz pierwszy? Wersji jest kilka jak to w przypadku starych i popularnych deserów. Recepturę na ciastko z kurzego białka i cukru przypisują sobie Amerykanie, Niemcy oraz Nowozelandczycy. Najpopularniejsza jest jednak wersja australijska. Mówi ona, że powstanie bezy związane jest z postacią światowej sławy tancerki baletowej Anny Pawłowej. Podczas swojej wizyty w Perth w Australii w 1926 lub 1929 roku miała ona poprosić o lekki deser. Na jej prośbę szef kuchni podał delikatną bezę z puszystą śmietaną i owocami – dzisiaj znaną jako beza Pavlova. Inspirował się podobno baletową spódniczką primabaleriny. Musisz przyznać, że historia brzmi naprawdę przekonująco.

tarta-malinowa-z-beza

Jakie są rodzaje bezy? Sprawdź!

Ze względu na konsystencję można wyróżnić kruche i lekko ciągliwe bezy. Ich postać jest uzależniona m.in. od temperatury pieczenia, ilości dodawanego cukru oraz stopnia wystudzenia. Natomiast cukiernie wskazują na 3 rodzaje bezy:

  • francuską – przygotowywaną na zimno z ubijanych na sztywno białek i cukru, wykorzystywaną głównie do tortów bezowych,

  • włoską, czyli sporządzaną z zaparzaniem (białka ubija się z dodatkiem gorącego syropu cukrowego), idealną do dekoracji oraz wypieku makaroników,

  • szwajcarską – przyrządzaną na ciepło (ogrzane białka ubija się z cukrem nad parą wodną), stanowiącą najczęściej bazę kremu maślanego.

Poznaj przepis na szybką bezę

Co zrobić, by wyjąć z piekarnika bezę doskonałą? Należy podążać za sprawdzonym przepisem! Na szczęście Cukiernia Sowa ma dla Ciebie prostą recepturę. Zanim przystąpisz do pracy, ogrzej jednak jajka do temperatury pokojowej, a po tym oddziel białka od żółtek. Zrób to dokładnie, bo przez tłuszcz z żółtek ubicie piany będzie niemożliwe. Nagrzej też piekarnik do 120°C z termoobiegiem. Następnie:

  1. Włóż do miski 6 białek i zacznij ubijać je na niskich obrotach.

  2. Po chwili zwiększ obroty miksera.

  3. Nie przerywając ubijania, wsypuj stopniowo 300 g cukru. Na koniec dodaj po łyżce soku z cytryny i mąki ziemniaczanej.

  4. Sztywną masę wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  5. Wstaw do piekarnika na 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 100°C i susz bezę przez ok. 2h.

  6. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i wystudź wypiek.

mini-tarta-agrestowa-z-beza

Bezy w ofercie Cukierni Sowa

Szukasz bezowych słodkości? W Cukierni Sowa znajdziesz różne rodzaje deserów, a w tym ciastka, torty i ciasta deserowe. Klasyczne bezy kupisz u nas w opakowaniu o wadze 75 g. Te ciasteczka będą idealną przekąską do kawy dla miłośników wyraźnej słodyczy. Doskonale sprawdzą się też do dekorowania innych wypieków.

Słynna beza to również podstawa tortu Dakłas. To krem z musu orzechowego i serka mascarpone zamknięty między dwoma blatami bezowymi z dodatkiem daktyli i orzechów włoskich. To obłędne połączenie z Cukierni Sowa będzie doskonałe na domowe przyjęcia okolicznościowe. Na poczęstunek dla gości i do kawy polecamy także nasze tarty z malinami lub agrestem przykryte bezą, hiszpańską kostkę orzechową z bezową warstwą oraz roladę Bezowa Rozkosz!

Zamów pyszne desery w Cukierni!

W naszych deserach beza pełni wiele funkcji. W niektórych słodkościach jest dekoracją, w innych zaś stanowi ich zupełną podstawę. W każdym przypadku jednak wygląda i smakuje obłędnie. Jeśli więc zamierzasz zorganizować domowe przyjęcie lub po prostu masz ochotę na coś słodkiego, skuś się na oferowane przez nas przysmaki. Cukiernie Sowa znajdziesz w Warszawie, Zabrzu i nie tylko. Sprawdź, gdzie mieści się najbliższa i jak najszybciej odwiedź nas lub złóż zamówienie!

 

Tagi
Dzisiaj jest poniedziałek 29 kwietnia. Imieniny obchodzą: Hugo, Bogusław, Robert, Piotr, Ermentruda, Paulin, Ryta, Augustyn, Roberta, Angelina, Wiktor, Katarzyna