Czekolada nie tylko w deserach. Poznaj zaskakujące kulinarne inspiracje

Czekolada nie tylko w deserach. Poznaj zaskakujące kulinarne inspiracje

 

Często zapomina się, że królowa deserów, czyli czekolada pierwotnie była… wytrawnym napojem. Dopiero po dodaniu cukru stała się najbardziej rozpoznawalnym rodzajem słodkiej przekąski. Dziś wielu cukierników i kucharzy powraca do początków czekolady, przyprawiając ją niecodziennymi dodatkami lub przygotowując z niej sosy do potraw mięsnych. Sprawdź, jak z czekolady można przyrządzić… trzydaniowe danie obiadowe. Odkryj nasze inspiracje!



Nie tylko na słodko. Nowe pomysły na czekoladę

Najpopularniejszy deser świata jest jednocześnie jednym z najstarszych. Historia czekolady liczy bowiem ponad 4000 lat i jej początków można szukać w starożytnej Mezoameryce. Myli się jednak ten, kto przypisuje jej powstanie Aztekom. Wbrew pozorom to nie oni, lecz Olmekowie – pierwsza ważna cywilizacja zamieszkująca tereny Meksyku – stworzyła znany dziś na całym świecie napój czekoladowy. Pili go kapłani, wojownicy szykujący się do bitew i stosowali go medycy w leczeniu różnych dolegliwości. Czekolada powiązana była ściśle ze sferą sacrum.

Warto przy tym pamiętać, że do czasu aż kakao trafiło do Europy, podawane było wyłącznie w sposób wytrawny. Dopiero w XVII wieku do czekoladowego napoju zaczęto dodawać miód, tworząc oryginalne danie deserowe, które gościło przede wszystkim na stołach najbogatszych. Nie minęło dużo czasu, a świat oszalał na puncie czekolady. Wkrótce jak grzyby po deszczu rosły eleganckie pijalnie czy cukiernie czekoladowe, a w zakładach rzemieślniczych powstawały pierwsze słodkie tabliczki. Ciasta i torty z tym dodatkiem uchodzą dziś za kwintesencję słodkości.

Klasyczne desery z czekolady Ci nie wystarczają? Jak się okazuje, ten składnik dostarcza niewyczerpanych inspiracji do coraz to oryginalniejszych dań. Kulinarni mistrzowie i domowi kucharze coraz częściej wracają do korzeni czekolady, podając ją w formie wytrawnej. Poznaj niebanalne połączenia smakowe i przekonaj się, że czekolada sprawdza się nie tylko na podwieczorek.

Czekolada na pikantnie – te przyprawy do niej pasują

Gorąca czekolada ma właściwości pobudzające oraz podnoszące temperaturę ciała. Nic więc dziwnego, że uważana jest za jeden z najsilniejszych naturalnych afrodyzjaków. Rozgrzewający efekt można dodatkowo wzmocnić, dodając przypraw korzennych. Cynamon, goździki, kardamon czy gałka muszkatołowa wydobywają głębię czekoladowego smaku, jednocześnie dodając odrobiny pikanterii.

Znacznie więcej ostrości można uzyskać, łącząc czekoladę z chili. Taka ostra kombinacja znana jest już właśnie z czasów starożytnej Mezoameryki. Dziś nie tylko dodaje się chili z czekoladą do napojów, ale i pikantnych dań duszonych czy pieczonych.

czekolada-z-cukierni-sowa

Połączenie czekolady i mięsa? Tak!

Czekolada na danie główne? Dlaczego nie? Kawałek gorzkiej tabliczki nie tylko wydobędzie intensywność smaków potrawy, ale i poprawi jej kolor. Dodana podczas gotowania pozwoli Ci stworzyć jedyny w swoim rodzaju sos do pieczonych mięs.

Znawcy szczególnie polecają czekoladę do dań egzotycznych, zwłaszcza tych pochodzących z Ameryki Środkowej i Południowej. Meksykański kurczak w czekoladzie to już klasyk, podobnie jak chilli con carne. Co ciekawe, składnik ten pasuje zarówno do delikatnych mięs białych, jak i soczystych steków wołowych czy polędwiczek wieprzowych. Spróbuj zetrzeć odrobinę czekoladowej tabliczki przy następnej okazji, gdy przygotowujesz danie mięsne.

Zupa czekoladowa – potrawa z tradycjami

Marzenie każdego dziecka, czyli czekolada na obiad. Co to takiego? Zupa czekoladowa! Właściwie takie danie można równie dobrze podawać na każdy inny posiłek: śniadanie, kolację czy podwieczorek. Zaskoczeniem może być jednak fakt, że zupa czekoladowa podawana była na stołach już za czasów szlacheckiej Polski! Przygotowanie takiej potrawy jest proste i przypomina gotowanie zupy mlecznej, tylko z dodatkiem rozpuszczonej czekolady. Całość można podawać z kluseczkami, z makaronem oraz bakaliami.

Zainspiruj się i spróbuj nowych smaków!

Wydawało Ci się, że o czekoladzie wiesz już wszystko? Czas na niecodzienne połączenia smakowe! Przekonaj się, że kakaowa tabliczka to doskonały składnik nie tylko do dań deserowych. Zaskocz niecodzienną potrawą swoich gości przy najbliższej okazji. Deser możesz zamówić z Cukierni Sowa w Poznaniu czy innym mieście. Torty na zamówienie, ciasta i wiele innych wyrobów w atrakcyjnych cenach znajdziesz w naszych licznych lokalach stacjonarnych.

 

Tagi
Dzisiaj jest sobota 27 kwietnia. Imieniny obchodzą: Felicja, Anastazy, Marcin, Zyta, Piotr, Teofil, Andrzej, Kanizjusz, Bożebor