Dekorowanie tortu krok po kroku. Sprawdź nasze niezawodne wskazówki!

Poznaj kilka wskazówek, dzięki którym przy minimalnym nakładzie pracy uzyskasz maksymalny efekt. Podpowiemy Ci również, jakie akcesoria pomogą Ci łatwo i szybko udekorować każdy tort. Załóż fartuch i podążaj za wskazówkami!

 

Efektowny tort na wyjątkową okazję? Zrób to sam!

Myślisz, że efektowny tort nie jest w zasięgu Twoich możliwości? Udowodnimy Ci, jak bardzo się mylisz. Nie przejmuj się ewentualnymi niepowodzeniami – jeśli nie będziesz zadowolony z efektu, nawet w ostatniej chwili możesz kupić tort okolicznościowy w Cukierni Sowa. Zanim jednak to zrobisz, spróbuj swoich sił. Jesteśmy pewni, że korzystając z naszych rad, wyczarujesz autorskie ozdoby, które zachwycą obdarowanego solenizanta. Przygotuj biszkopt i krem, a następnie zajrzyj niżej, by bez trudu udekorować tort!

 

Krok 1: narzędzia, których potrzebujesz

Jeśli chcesz, by Twoje wypieki wyglądały, jak spod rąk profesjonalnego cukiernika, warto byś zaopatrzył się w kilka akcesoriów, które znacząco ułatwią Ci pracę.

Spójrz, co Ci się przyda:

- rękaw cukierniczy i tylki do wyciskania kremu – dekoracja ciasta kremem będzie łatwiejsza i bardziej precyzyjna, jeśli przełożysz masę do rękawa i użyjesz końcówek o różnych kształtach,

- patera obrotowa – umożliwi Ci wygodne nakładanie kremu oraz piękne podanie gotowego wypieku,

- szpatułka lub packa cukiernicza – jeśli marzysz o idealnie gładkim wykończeniu tortu, bez odpowiednich narzędzi ani rusz,

- szablony do ciast – użyj ich do wykonania konkretnych wzorów z kakao, czekolady lub cukru pudru,

- łopatka – przyda Ci się, by nałożyć kawałek ciasta na talerzyk.

 

Krok 2: kremy, posypki, ozdoby na tort

Stojąc przed wyborem ozdób na tort, możesz czuć się odrobinę zagubiony, ponieważ możliwości są w zasadzie nieograniczone. Domowe wypieki najłatwiej wykończyć kremem, czy to maślanym, czy na bazie np. mascarpone, natomiast profesjonalne torty często pokrywa plastyczna masa cukrowa. Decydując się na krem, masz do wyboru szereg dekoracji, które możesz wykorzystać do stworzenia niepowtarzalnej kompozycji:

- czekolada: igiełki, błyszczące posypki, ażurowe dekoracje, płatki, wiórki,

- bakalie: płatki migdałowe, wiórki kokosowe, krokant (posiekane orzechy smażone w cukrze lub maśle),

- posypki cukrowe: połyskliwe koraliki, kolorowe kuleczki lub igiełki, cukier perlisty,

- kwiaty: jadalne lub typowo dekoracyjne – koniecznie świeże,

- owoce: maliny, truskawki, porzeczki na gałązkach, borówki.

Jeśli nie czujesz się pewnie w wykańczaniu brzegów kremem, wykorzystaj biszkopty lub rurki waflowe i przewiąż je kolorową wstążką. Taki tort urodzinowy zachwyci solenizanta w każdym wieku — od 0 do 100 lat!

 

Krok 3: techniki dekorowania

W zależności od efektu, który chcesz osiągnąć, musisz zdecydować się na konkretną technikę dekorowania tortu. Jeśli marzy Ci się efektowne zdobienie, postaw na krem. Nałożysz go za pomocą rękawa cukierniczego i tylki w odpowiadającym Ci kształcie. Tym sposobem wykonasz np. rozety różnej wielkości. Gdy chcesz uzyskać idealnie wygładzoną powierzchnię, użyj packi lub szpatułki oraz kremu na bazie masła, mascarpone lub ganaszu. Na wierzchu ułóż wówczas świeże owoce, co sprawi, że tort okolicznościowy będzie minimalistyczny i elegancki. Pamiętaj, że jeśli wykończenie tortu kremem Cię przerasta, zawsze możesz wybrać niezwykle modny ostatnio sposób dekoracji, czyli styl naked cake. Nie musisz wtedy wcale ozdabiać brzegów, a dzięki temu ciasto jest naturalne i uroczo nieidealne.

 

Gotowy? Do dzieła!

I jak, jesteś gotowy, by podjąć wyzwanie? Puść wodze fantazji i potraktuj dekorowanie tortu, jako dobrą zabawę! Pamiętaj również, że internet jest pełen inspiracji – przy odrobinie chęci bez trudu odtworzysz ozdoby podpatrzone na zdjęciach. Nie zapomnij tylko dodać najważniejszego składnika – miłości!