Dowiedz się więcej o cieście francuskim – jakie desery proponuje Cukiernia Sowa?

Dowiedz się więcej o cieście francuskim – jakie desery proponuje Cukiernia Sowa?

 

Ciasto francuskie to przysmak kuszący niezwykle kruchą teksturą. Składa się z kilkunastu cienkich i delikatnych warstw oraz może być serwowany w różnorodnych odsłonach. Kiedy powstało to ciasto? I w jakich potrawach można je wykorzystać? Sprawdź i dowiedz się, jakie słodkości z ciastem francuskim proponuje Cukiernia Sowa.



Poznaj historię ciasta francuskiego

Historia ciasta francuskiego sięga czasów starożytnej Grecji i Rzymu. Podobne wyroby cukiernicze powstawały także na Bliskim Wschodzie (np. popularna baklawa). Kiedy dokładnie odkryli je Francuzi? Pierwszy przepis na pâte feuilletée (tak się wówczas nazywało) pochodzi z 1650 r. Wielu badaczy uważa jednak, że było ono znane już w średniowieczu.

Do Polski ciasto francuskie dotarło ok. XVIII wieku. Co ciekawe, jego autorstwo przypisują sobie również Kaszubi. Zgodnie z miejscowymi legendami, jest to ich miejscowe ciasto listkowe. Podobno upowszechnili je Francuzi, którzy odwiedzali Gdańsk z Napoleonem Bonaparte w 1807 roku. 

Jak przyrządza się ciasto francuskie

Charakterystyczną cechą ciasta francuskiego są warstwy w postaci tzw. listków. Uzyskanie takiego efektu jest możliwe dzięki odpowiedniej zawartości tłuszczu, wałkowaniu i pieczeniu w wysokiej temperaturze. Przygotowuje się je z dwóch rodzajów ciast:

  • podstawowego (inaczej gruntu), składającego się z mąki pszennej, jaj, soli i kwasu organicznego (kwasku cytrynowego lub octu),

  • maślanego, czyli masła z dodatkiem mąki.

Ciasto maślane układa się na podstawowym, a następnie składa w kopertę. Następnie należy je rozwałkować na grubość ok. 4 cm, złożyć na 4 warstwy i schłodzić. Proces rozwałkowywania, składania i chłodzenia powtarza się 4 do 6 razy. Ciasto francuskie piecze się w temperaturze ok. 200 stopni.

Ciasto półfrancuskie – co warto wiedzieć?

Ciasto francuskie uchodzi za dość skomplikowane w przygotowaniu. Chcąc nieco ułatwić sobie pracę, wymyślono więc równie pyszne ciasto półfrancuskie. Czym różni się ono od swojego pierwowzoru? Dodaje się do niego produkty spulchniające (np. drożdże), które dają pewność, że ładnie wyrośnie. Często pojawia się też w wersji ze śmietaną lub serem.

Czy ciasta półfrancuskie posiadają warstwy? Tak, proces ich powstawania jest taki sam: polega na składaniu i rozwałkowywaniu ciasta. Różnica dotyczy zastosowanych produktów, dzięki którym jest ono nie tylko kruche, ale też pulchne.

rogal-bydgoski-cukiernia-sowa

Nie tylko słodkie – potrawy z ciasta francuskiego

Co dokładnie przyrządza się z ciast francuskich i półfrancuskich? Najpopularniejsze skojarzenie to cukiernia i pyszne ciastka, rogaliki lub tarty. Nie muszą być one słodkie: ciasto samo w sobie nie zawiera cukru. Wszystko zależy od zastosowanych dodatków. Dobrym przykładem są choćby paszteciki oraz tarty, w których ląduje mięso, ser i warzywa.

Wytrawne dania z ciasta francuskiego to także bułki francuskie. Można dodać do nich np. ser camembert, pikantne salami lub pastę jajeczną. Dokładnie tak, jak robi to Cukiernia Sowa.

Smakołyki z Cukierni Sowa: sprawdź, co polecamy!

Samodzielne przygotowanie ciasta francuskiego jest dość czasochłonne. Całe szczęście możesz skosztować tych pyszności bez konieczności spędzania długich godzin w kuchni. Cukiernia Sowa proponuje ciasto francuskie w różnorodnych postaciach. Są to choćby drożdżówki z ciasta drożdżowego półfrancuskiego. Rozmaite dodatki, jak np. budyń, nadzienie jabłkowe i kruszonka na pewno wpasują się w Twój gust. Świetnym wyborem jest też rogal bydgoski (nadziewany masą z białego maku) oraz ciastko z czekoladą, których bazą jest ciasto półfrancuskie.

Masz ochotę na delikatne, kruche listki oraz kremowe nadzienie? Niezastąpiona będzie napoleonka, czyli ciasto francuskie przełożone kremem budyniowym i musem śmietanowym. Miłośnicy deserów o międzynarodowym rodowodzie rozsmakują się także w Pastel De Nata, czyli portugalskich, budyniowych babeczkach z ciasta francuskiego. Rozkosz podniebieniu zapewni również kostka krówka: ciasto francuskie i maślane, przełożone kremem karmelowym, masą budyniową i musem śmietanowym.

Kawa i ciastko? Wybierz najbliższą Cukiernię Sowa!

Ciasto francuskie i aromatyczna kawa to doskonałe połączenie. Przekonaj się o tym oraz wypróbuj słodkości i pysznej kawy, które oferuje Cukiernia Sowa. Możesz zabrać je ze sobą do domu lub skosztować na miejscu, spędzając czas w miłej atmosferze. Sprawdź nasze Cukiernie i rozsmakuj się w cieście francuskim!

 

Dzisiaj jest poniedziałek 26 lutego. Imieniny obchodzą: Aleksander, Dionizy, Mirosław, Klaudian, Gerlinda