Dżem, konfitury, powidła – czym się od siebie różnią? Wyjaśniamy!

 

Domowe przetwory najczęściej kojarzą się ze słodkimi słoiczkami pełnymi owoców. Niewiele produktów tak bardzo przywodzi na myśl przemijające lato jak dżemy, konfitury i powidła. Często tych nazw używa się zamiennie, a jednak różnica między wspomnianymi przetworami jest znacząca. Co kryje się pod ich nazwami? Które sprawdzą się najlepiej do przełożenia ciasta, a które do osłodzenia herbaty? Przeczytaj nasz poradnik!

Czego potrzeba do przygotowania przetworów?

Kiedyś, aby zachować żywność na dłużej, stosowano naturalne substancje konserwujące. Jednym z takich składników używanych do dziś jest cukier. Działając na zasadzie osmozy, słodkie drobinki wchłaniają wodę, zapobiegając rozwojowi bakterii. Dzięki temu wszelkiego rodzaju dżemy i powidła nie tylko mają pyszny smak, ale też pozostają świeże przez wiele miesięcy.

Oczywiście najważniejszą rolę w słodkich przetworach odgrywają owoce. Ich rodzaj zależy od dostępności oraz upodobań kucharza. Do zakonserwowania w słoikach doskonale nadają się owoce zawierające dużo pektyn, które mają naturalne właściwości żelujące. Warto też wybierać takie o zwartej konsystencji.

Do owoców, z których możesz zrobić przetwory, należą m.in.:

  • wiśnie,

  • jabłka,

  • agrest,

  • maliny,

  • porzeczki,

  • morele,

  • truskawki.

Jak powstaje dżem?

Bez wątpienia dżemy są jednymi z najpopularniejszych owocowych przetworów. Spośród innych produktów wyróżniają się konsystencją oraz stosunkowo dużą zawartością cukru. Oprócz rozgotowanych do postaci musu owoców można znaleźć w nich wyraźne kawałki owoców.

Dziś coraz częściej można spotkać się z przepisami na przetwory niskosłodzone. To świetna opcja dla osób, które chcą zadbać o linię, nie rezygnując z deserowych przekąsek. W tradycyjnych przepisach na 1 kg owoców dodaje się ok. 60 dag cukru. Dodatek substancji żelującej, np. pektyny, sprawia, że całość nabiera gęstszej konsystencji.

 

Przygotowanie dżemu to kilka ważnych etapów.

 

  1. Umyj dojrzałe owoce, usuń z nich pestki i szypułki.

  2. Owoce zasyp cukrem i podgrzewaj na małym ogniu.

  3. Gotuj przez około godzinę lub dłużej, do czasu, aż część owoców się rozpadnie.

  4. Powtórz gotowanie jeszcze trzykrotnie.

  5. Jeśli konsystencja tego wymaga, można dodać substancję żelującą.

  6. Przełóż jeszcze gorący dżem do słoiczków.

 

Czym wyróżniają się konfitury?

Słodkie konfitury można rozpoznać już po wyglądzie. W oczy rzuca się widok całych kawałków owoców zanurzonych w gęstym syropie. Dlatego składniki na tego rodzaju przetwory muszą być jędrne i dobrej jakości, aby nie rozpadły się w długim procesie przygotowania.

Ważnym wyróżnikiem konfitur jest to, że powstają w procesie smażenia, a nie gotowania. Najpierw należy przygotować zalewę cukrową, a następnie dodać do niej owoce. Przyda się w tym przypadku odpowiednie naczynie: głęboka patelnia lub szeroki garnek. Zawartość cukru jest tu bardzo wysoka i w proporcjach z resztą składników może wynosić 1:1 lub nawet 2:1. Tak przygotowane konfitury można dodawać do herbaty lub naleśników.

konfitury i powidła

Powidła – nie tylko ze śliwek!

Powidła uważa się za najbardziej wartościowe przetwory, ponieważ zawierają najwięcej owoców, a ponadto nie wymagają dodania cukru. Słodycz można zaakcentować za pomocą np. gorzkiej czekolady.

Najczęściej przygotowuje się powidła ze śliwek węgierek, które doskonale sprawdzają się jako dodatek do ciast korzennych, zwłaszcza pierników. Chętnie stosują je również profesjonalne cukiernie do swoich wypieków, np. pączków. Oprócz śliwek możesz wykorzystać do powideł takie owoce jak:

  • morele,

  • brzoskwinie,

  • gruszki,

  • wiśnie,

  • agrest.

Zgodnie z tradycyjnymi przepisami w celu dokładnego odparowania całej wody powidła należy gotować nawet kilka dni z przerwami. Co ciekawe, ewentualne przypalenie warstwy owoców wcale nie szkodzi przetworom, a wręcz podkreśla ich smak.

Spróbuj przepysznych przetworów od Cukierni Sowa!

Domowe przetwory przywodzą na myśl dziecięce lata. Przywróć smak wakacji, przygotowując samodzielnie dżemy i konfitury. Jeśli jednak wolisz spróbować gotowych produktów, wybieraj te ze sprawdzonym składem. Cukiernia założona przez Feliksa Sowę w 1946 roku to miejsce z tradycjami, gdzie oprócz ciast kupisz klasyczne przetwory. Odwiedź nasze cukiernie, na przykład w Toruniu, Koszalinie, Bydgoszczy lub zamów z dowozem.