Jak powstaje czekolada? Poznaj proces produkcji czekolady!

Jak powstaje czekolada? Poznaj proces produkcji czekolady!

 

Czekolada to najbardziej znany i lubiany deser na świecie. Na temat tego smakołyku powstały piosenki, filmy, a nawet rzeźby! Chcesz dowiedzieć się, jak wygląda proces produkcji czekolady od ziarna kakaowca do rozpływającej się w ustach tabliczki? Przeczytaj, jak powstaje czekolada i po czym rozpoznać najlepszą! W artykule sprawdzisz również, jakie desery z tego składnika zamówisz w naszej cukierni we Wrocławiu i innych polskich miastach.

Czekolada – przysmak, który pokochał cały świat

Chociaż nie wszyscy przepadają za słodkościami, chyba nie ma na świecie osoby, która nie lubiłaby czekolady. Nawet ci, którzy na co dzień przestrzegają zdrowej diety i starają się unikać cukru, od czasu do czasu pozwalają sobie na kawałek czekoladowej tabliczki.

Rodzajów produktów z kakaowca jest dziś mnóstwo, a sklepowe półki wręcz uginają się od przeróżnych czekoladowych smakołyków z orzechami, bakaliami, suszonymi owocami czy nawet dodatkiem alkoholu. W cukierniach natomiast świetnie sprzedają się czekoladowe torty urodzinowe i ciasta.

Jakość tych wyrobów mierzy się zawartością ziaren kakaowca. Za prawdziwy rarytas uważane są czekolady deserowe, a ich smak doceniają nie tylko koneserzy. Ogromne znaczenie ma też proces produkcji. Poniżej przeczytasz, jak powstaje czekolada, od zbioru ziaren kakaowca do uzyskania lśniącej tabliczki sprzedawanej w sklepie czy cukierni.

Ziarna kakaowca – jak się to wszystko zaczyna?

Najważniejsze w produkcji czekolady są ziarna kakaowca. Roślina ta pochodzi z rejonów Ameryki Środkowej i Południowej, ale obecnie największe jej uprawy znajdują się w Afryce. Gdy owoce drzewa kakaowego dojrzeją, są zbierane ręcznie, a następnie pozostawiane w drewnianych skrzyniach przykrytych liśćmi bananowca.

W takich warunkach przechowuje się je przez ok. 5-7 dni, aby umożliwić fermentację. Wytworzony alkohol usuwa z owoców miąższ i ewentualne drobnoustroje. Ziarna po tym czasie zaczynają też nabierać charakterystycznego smaku i aromatu.

Następną czynnością jest suszenie – zgodnie z tradycyjną metodą odbywa się na słońcu, coraz częściej jednak w specjalnych urządzeniach. Po uzyskaniu odpowiednio niskiej zawartości wilgoci, owoce trzeba wyselekcjonować. Co się dzieje później? Dalej przychodzi pora na bardzo istotny etap, czyli prażenie. To właśnie dzięki temu procesowi wydobywa się znany nam smak kakao.

czekolada z cukierni sowa

Etapy produkcji czekolady

Po długiej obróbce ziaren zaczyna się właściwy proces produkcji czekolady. Zaczyna się on od zmielenia prażonych ziaren. Wygląda to podobnie jak wytwarzanie masła orzechowego: najpierw powstaje chropowata masa, a dopiero a po pewnym czasie przyjmuje ona gładką konsystencję.

Następnie odbywa się konszowanie, czyli dodawanie do masy różnych składników i dokładne wymieszanie ich w specjalnej maszynie. Podstawowym dodatkiem jest wytłoczone wcześniej masło kakaowe, opcjonalnie również lecytyna sojowa, wanilia lub inne aromaty. W przypadku produkcji czekolady mlecznej niezbędne jest mleko w proszku. Konszowanie trwa zwykle od kilku godzin do nawet kilku dni. Ostatnimi etapami produkcji są hartowanie, formowanie tabliczek i pakowanie.

Jak uzyskać tabliczkę idealną?

Najlepsze czekolady rozpoznaje się po charakterystycznym trzasku podczas przełamywania tabliczki, a także po połysku i teksturze. Koneserzy zwracają też oczywiście uwagę na smak oraz to, w jaki sposób czekolada rozpływa się w ustach.

Aby uzyskać odpowiedniej jakości produkt, należy dbać o każdy etap produkcji czekolady. Dla uzyskania pożądanej struktury szczególne znaczenie mają jednak mieszanie i hartowanie. Ten drugi proces obejmuje podgrzewanie i schładzanie masy kakaowej w konkretnych temperaturach, które zwykle są tajemnicą danej marki. To właśnie precyzja, czas i restrykcyjne procedury decydują o ostatecznym efekcie. Ze względu na czasochłonność i skomplikowanie produkcji, nie wszystkie firmy przykładają do tego tak dużą wagę, co przekłada się na cenę produktu.

Sięgnij po czekoladowe słodkości z naszych cukierni!

Prawdziwą czekoladę wytwarzaną według specjalnych receptur znajdziesz w postaci tabliczek, ale również w tortach na zamówienie, deserach i słodkich wypiekach w Cukierni Sowa. Znajdziesz nas w wielu miastach Polski, od Wrocławia po Olsztyn. Możesz też telefonicznie złożyć zamówienie na wypieki urodzinowe oraz okolicznościowe. Zapraszamy do zapoznania się z naszą słodką ofertą!

 

Tagi
Dzisiaj jest piątek 26 kwietnia. Imieniny obchodzą: Marcelin, Klarencjusz, Spycimir, Klet, Marzena, Artemon