Ciągle próbujesz nowych przepisów na ciasta i ciasteczka? Śledzisz programy kulinarne o słodkościach? Może kariera cukiernika jest właśnie dla Ciebie? Przedstawiamy tajniki tego zawodu od kuchni. Jakimi kwalifikacjami musi pochwalić się mistrz słodkich wypieków? Na czym polega zawód i gdzie można pracować po ukończeniu szkoły lub kursu? Poznaj odpowiedzi na nurtujące Cię pytania.
Spis treści
Pasja do pieczenia zazwyczaj przejmowana jest jeszcze w dzieciństwie od mam i babć. Zdarza się jednak, że najlepsi cukiernicy odkrywają swoje talenty dopiero w dorosłym wieku. Dzięki blogom oraz mediom społecznościowym każdy dziś może pochwalić się swoimi umiejętnościami kulinarnymi. Ale jak wygląda profesjonalna praca w zawodzie? Wyjaśniamy!
Cukiernik to ceniona profesja w branży spożywczej. Osoba wykonująca ten zawód zajmuje się szeroko pojętym pieczeniem i przygotowywaniem ciast, ciasteczek oraz deserów. Istnieje przy tym wiele specjalizacji cukierniczych. Szczególnym zainteresowaniem cieszą się prawdziwi mistrzowie w swoim fachu, którzy zajmują się m.in. tortami artystycznymi na specjalne okazje.
Niewątpliwą zaletą tego zawodu jest możliwość tworzenia słodkości własnymi rękami, często wykorzystując samodzielnie skomponowane przepisy. Z drugiej strony, należy pamiętać, że jest to praca wymagająca zarówno dobrej kondycji, jak i cierpliwości. Bywa, że do pracy wkradnie się rutyna, jednak wszystko zależy od miejsca pracy. Dobra cukiernia systematycznie poszerza swoją ofertę, a także wprowadza różnorodne sezonowe propozycje, które dostarczają cukiernikowi możliwości rozwoju.
Talent do pieczenia to nie wszystko, co powinno wyróżniać osobę na stanowisku cukiernika. Oprócz tego ważne są takie cechy, jak:
rzetelność,
dokładność,
kreatywność,
dobra organizacja czasu.
Ponieważ cukiernicy często pracują w zespole, pożądana jest również umiejętność współpracy, a także zamiłowanie do porządku. Nie mniej ważny jest wrodzony zmysł estetyczny, przydatny zwłaszcza przy wykańczaniu i dekorowaniu wypieków.
Jeśli chcesz rozwijać się w branży cukierniczej, powinna charakteryzować Cię przede wszystkim otwartość na nowe smaki i pomysły. Dobry cukiernik wsłuchuje się w oczekiwania swoich klientów i umie zrealizować nawet najbardziej wyszukane pomysły.
O kształceniu na cukiernika warto pomyśleć już na etapie wyboru szkoły średniej. Wówczas masz do dyspozycji technika oraz szkoły zawodowe, w których nauczysz się zawodu od podstaw, a na zakończenie uzyskasz stopień czeladnika. Ważne, aby teorię uzupełniała praktyka. W ten sposób zyskasz okazje poznania wszystkich etapów pracy, rozpoczynając od przygotowywania składników, po wykończenie deserów.
Nie oznacza to jednak, że kariera cukiernika jest niedostępna dla osób dorosłych. Gdy najdzie Cię chęć na zmianę zawodu, wystarczy skorzystać z ofert szkół policealnych, uczelni wyższych, a także różnorodnych kursów. Oczywiście w tej profesji nie brakuje samouków. Tu niezbędna jest wieloletnia praktyka, a także nieprzeciętny talent oraz motywacja do nieustannych prób.
Dzień cukiernika zaczyna się wyjątkowo wcześnie, bo ok. 3-4 nad ranem. Wszystko zależy oczywiście od miejsca zatrudnienia oraz dostępnej oferty wypieków. Aby jednak móc przywitać pierwszych klientów świeżymi drożdżówkami czy ciasteczkami, należy je przygotować jeszcze przed wschodem słońca.
Często pracownik cukierni musi wykonywać jednocześnie kilka czynności, np. wyrabiać ciasto i gotować budyń na krem. Właśnie w takich momentach przydają się dobra organizacja czasu oraz utrzymywanie porządku w miejscu pracy. W ciągu dnia do zadań pracownika należy także wiele czynności manualnych: wykrawanie, mieszanie, wałkowanie, ugniatanie itp. Ważna jest nie tylko szybkość, ale i dokładność, której zwykle nabiera się wraz z praktyką.
Chciałbyś uszczęśliwiać ludzi, piekąc niebiańsko pyszne słodycze? Cukiernik to zawód, który dostarcza satysfakcji oraz daje ogromne pole do popisu, jeśli tylko masz talent i chęci. Zapraszamy do naszych cukierni, np. w Gdańsku oraz Gdyni, gdzie rozsmakujesz się w wypiekach przygotowanych przez mistrzów cukiernictwa. Czekają tu na Ciebie torty artystyczne oraz ciasta na podwieczorek.