Mus czekoladowy: jak go zrobić i w jakich tortach najlepiej smakuje?

Mus czekoladowy: jak go zrobić i w jakich tortach najlepiej smakuje?

 

Dzisiejszy artykuł to prawdziwa gratka dla miłośników czekoladowych deserów. Jest ich z pewnością sporo, bo torty o tym smaku cieszą się dużą popularnością. Chętnie zamawiane są w cukierniach na najróżniejsze przyjęcia okolicznościowe. W tym wpisie poznasz jednak nie tylko klasyczne rozwiązania na każdą okazję, ale i tajemnicę przygotowania idealnego musu czekoladowego. Przeczytaj i zostań znawcą deserów z czekoladą!


 

Właściwości czekolady: dlaczego warto ją jeść?

Gorzka czekolada o minimum 70% zawartości miazgi kakaowej może być zdrowa! Dlaczego? Ziarna kakao są źródłem m.in. polifenoli, które mogą przyczynić się do poprawy pracy układu krążenia oraz magnezu, który pozytywnie wpływa na sprawność intelektualną. Należy jednak pamiętać o tym, by spożywać tę słodycz w rozsądnych ilościach. Cukiernia Sowa ma w swojej ofercie mnóstwo czekoladowych deserów, którymi warto zastąpić niezdrowe przekąski. Zanim jednak je poznasz, dowiedz się, w czym właściwie tkwi tajemnica obłędnego smaku tortów z musem o smaku czekolady!

produkty-czekolada-sowa

Podpowiadamy, jak zrobić mus czekoladowy do tortu

Jeśli chcesz spróbować swoich sił w przygotowaniu deseru niczym z cukierni, mamy dla Ciebie sprawdzony przepis na puszysty mus czekoladowy. By utrzymywał się na biszkopcie, musi być on odpowiednio ustabilizowany. Wszystko, czego potrzebujesz to:

  • 200 g dobrej jakości czekolady,

  • 3 żółtka,

  • 20 g cukru,

  • 100 ml mleka,

  • 400 g śmietany 36%,

  • łyżka żelatyny,

  • 30 ml wody.

Żelatynę zalej wodą do napęcznienia, a następnie rozpuść. Żółtka ubij z cukrem, dodaj do nich gorące mleko i wymieszaj. Bardzo ciepłą mieszaninę wlej do miski z pokruszoną czekoladą i połącz ze sobą (możesz zrobić to w kąpieli wodnej). Do tak rozpuszczonej czekolady dodaj przygotowaną wcześniej żelatynę. W innej misce ubij śmietanę, do momentu aż będzie jeszcze lekko płynna. Wlewaj ją do przestudzonej już czekoladowej mieszanki, delikatnie mieszając. Mus gotowy!

Mus a krem czekoladowy: poznaj różnicę!

Zastanawiasz się, czym różni się mus od kremu czekoladowego? By rozwiać wszelkie wątpliwości, Cukiernia Sowa przygotowała tabelę z krótkim porównaniem:

 

mus

krem

konsystencja

lekka i porowata, po przygotowaniu dość płynna

zbita i zwarta

baza

śmietana ubijana na ¾

najczęściej śmietana lub masło

przeznaczenie

torty, monoporcje, desery w kubeczkach

tynkowanie i przekładanie tortów

stabilizator

żelatyna, rzadziej agar

krem na bazie śmietany – żelatyna; masy na bazie masła nie trzeba dodatkowo stabilizować

Połączenie idealne: jaki biszkopt do czekoladowego musu?

Nie ulega wątpliwości, że dobra baza jest podstawą każdego deseru. W przypadku tortu jest to oczywiście biszkopt. Do musu czekoladowego idealny będzie ten lekki i puszysty, przygotowany z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Miłośnicy czekolady postawią z całą pewnością na wariant kakaowy, który dodatkowo podkreśli smak kremu o porowatej strukturze. Jednak przepyszny mus czekoladowy zmieni nawet tradycyjny, jasny biszkopt w wyśmienity torcik.

mini-deser-mus-czekoladowy-z-wisniami-slodki-bufet-cukiernia-sowa

Poznaj naszą ofertę deserów mocno czekoladowych!

Czas na propozycje naszych specjałów! Cukiernia Sowa poleca pyszne torty i ciasta deserowe idealne na przeróżne przyjęcia okolicznościowe. Spójrz, co oprócz czekoladowego musu, kremu i biszkoptu gra w nich główne role:

  • tort węgierski – wiśnie w żelu z dodatkiem alkoholu,

  • klasyczny tort czekoladowy – czarna porzeczka,

  • torcik turecki – krem chałwowy,

  • kostka Czarna Porzeczka – mus porzeczkowy i owoce czarnej porzeczki w żelu.

Mocno czekoladowych propozycji nie brakuje również w Słodkim Bufecie naszej cukierni. Znajdziesz w nim naked mini cake przekładane nadzieniem ciasteczkowym oraz mini deser z wiśniowym akcentem.

Poszukujesz czekoladowych słodkości? Sprawdź Cukiernię Sowa!

Z nami przygotujesz pyszny poczęstunek dla gości na każdą okazję. Niezależnie od tego, czy skusisz się na dopasowany do Twoich potrzeb Słodki Bufet, czy też zdecydujesz się na tradycyjną ofertę ciast i tortów, możesz mieć pewność, że na stoły trafią wyroby najwyższej jakości. Czekoladowe słodkości z Cukierni Sowa nie tylko smakują wyśmienicie, ale i pięknie wyglądają! Zatem jeśli organizujesz przyjęcie, złóż zamówienie w najbliższym punkcie – osobiście lub telefonicznie!

 

Tagi
Dzisiaj jest czwartek 18 kwietnia. Imieniny obchodzą: Gościsław, Bogusław, Apoloniusz, Flawiusz, Bogusława, Alicja, Gosława, Barbara