Najpopularniejszy letni deser? Sezon na lody czas zacząć!

Najpopularniejszy letni deser? Sezon na lody czas zacząć!

 

 

Nie tylko waniliowe i czekoladowe. Lody orzeźwiają w upalne dni i zachwycają różnorodnością smaków. To deser uwielbiany przez małych oraz dużych łakomczuchów. Na patyku, w kubeczku, w pucharku z dodatkami – każdy znajdzie coś dla siebie. Ciekawi Cię, gdzie i kiedy powstały pierwsze mrożone słodycze? Jak zmieniła się technologia ich produkcji? Odkryj z nami świat lodów i poznaj najpopularniejsze sposoby podawania zimnych deserów.

Od wieków najlepsze dla ochłody

Może się wydawać, że lody to nowoczesny wynalazek, który wymaga lodówek elektrycznych. W rzeczywistości jednak już wiele tysięcy lat przed naszą erą ludzie radzili sobie naturalnymi sposobami. Lód oraz śnieg wykorzystywane do konserwacji żywności służyły również do przygotowywania deserów.

Za kolebkę lodów uważa się Chiny. Raczono się tam owocami lub sokiem zmieszanymi ze skruszonym lodem. Takie sorbety pojawiały się również na stołach starożytnych Greków oraz Rzymian. W bardziej zaawansowanych przepisach dodawano ryż oraz mleko, a także miód czy alkohol. Ten ostatni składnik dominował w przepisach z Bliskiego Wschodu.

W średniowieczu lody zawędrowały do Europy, ponoć za sprawą Arabów. Mieszkańcy Sycylii szczycili się, że jako pierwsi na kontynencie produkowali mrożone desery. Za prawdziwego ojca europejskich lodów powszechnie uważa się natomiast Marco Polo. Słynny podróżnik miał wykraść Chińczykom recepturę ich wytwarzania i rozpowszechnić w weneckich cukierniach.

Pierwsza lodziarnia powstała w 1686 w Paryżu. Jednak dopiero od połowy XIX wieku, czyli od momentu stworzenia maszynki do lodów, lodomania stopniowo zaczęła obejmować cały świat!

Jak powstają wyśmienite lody?

Tradycyjne lody to efekt wielu etapów wytwarzania oraz odpowiednio dobranych składników. Ogromne znaczenie mają dodatki, które decydują o tak dużej różnorodności smakowej tego deseru.

Podstawę mieszanki lodowej stanowią zazwyczaj tłuste mleko lub śmietana oraz jaja, choć coraz częściej można spotkać również ich wegańskie odpowiedniki. Połączona masa wymaga pasteryzacji poprzez działanie temperatury nieprzekraczającej 100 stopni Celsjusza. To pozwala na dłuższe przechowywanie deseru, a także eliminuje bakterie i drobnoustroje. Kolejnym ważnym etapem jest napowietrzanie mieszanki. Dzięki temu lody mają odpowiednią konsystencję, są stabilniejsze i wolniej topnieją. Dopiero teraz czas na dodatki smakowe.

Przed podaniem lody wymagają jeszcze dojrzewania przez kilka godzin, mrożenia oraz hartowania.

deser lodowy

Klasyczne i zaskakujące desery lodowe

Lody smakują wyjątkowo w wersji solo, ale stanowią również doskonałą bazę dla różnego rodzaju deserów. Świetnie komponują się z gorącymi dodatkami jak kawa (caffe affogato) czy ciepła szarlotka. Jak jeszcze można podawać lodowe przysmaki?

  • z owocami – to klasyka zimnych deserów, która doskonale orzeźwia w upalne dni. Wystarczy kilka gałek lodów, dowolnie wybrane owoce oraz ulubiona polewa. W ten sposób powstał również słynny amerykański banana split,

  • torty lodowe – latem mogą zastępować tradycyjne wypieki; nie wymagają pieczenia, a przede wszystkim są pyszne,

  • lodowe kanapki – to nic innego jak warstwa lodów pomiędzy kawałkami ulubionych ciastek, herbatników lub biszkoptów,

  • lody zapiekane lub smażone – to prawdziwie ekstremalny deser, który musisz wypróbować! Lody można piec w cieście, bezie lub w panierce.

Wpadnij do Cukierni Sowa albo zabierz kubeczek do domu!

Masz ochotę na nieco ochłody? Zapraszamy do jednej z naszych cukierni, gdzie czeka na Ciebie atrakcyjne lodowe menu. Spróbuj naszych deserów w pucharkach, idealnych na podwieczorek z przyjaciółmi i rodziną. Znajdziesz u nas kompozycje lodów z gorącymi owocami, ciasteczkami czy słonym karmelem.

Jeśli masz tylko chwilę, wpadnij po kubeczek lodów na wynos w jednym z wyjątkowych smaków:

  • waniliowym,

  • truskawkowym,

  • czekoladowym,

  • mango-marakuja,

  • cookies,

  • słony karmel.

Zapraszamy na przepyszne lody do naszych cukierni!

Nic tak nie poprawia nastroju, jak lody. Chociaż najlepiej smakują latem, możesz zajadać się nimi przez cały rok. Delektuj się przepysznymi mrożonymi deserami w naszych cukierniach w Warszawie Centrum i na Śródmieściu. Zostań na chwilę i spróbuj lodowych pucharków, w których łączą się smakowe kontrasty. Zachęcamy również do zabrania na wynos naszych firmowych lodów w kubeczkach – idealnych na raz lub do podzielenia się z przyjaciółmi.

Dzisiaj jest sobota 20 kwietnia. Imieniny obchodzą: Amalia, Sekundyn, Teodor, Marcelin, Berenika, Agnieszka, Nawoj, Szymon, Sulpicjusz, Czesław, Ursycyn