Najsłynniejsze włoskie ciasta i desery. Poznaj je wszystkie!

Najsłynniejsze włoskie ciasta i desery. Poznaj je wszystkie!

 

Ciasteczka, ciasta oraz inne pyszne desery – tradycyjne słodkości to prawdziwe perełki wśród włoskich wyrobów kulinarnych. Które z nich niebiańskim smakiem reprezentują swoją ojczyznę na całym świecie? Jakich warto skosztować, odwiedzając Włochy albo wybierając się na kawę do cukierni? Prezentujemy najpopularniejsze włoskie desery, które musisz znać! Odkryj słodkie symbole słonecznej Italii!


 

Słodkie włoskie tradycje kulinarne

Czym wyróżniają się włoskie słodkości? Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że niczym szczególnym. To na ogół proste receptury, które mimo to zachwycają smakiem. Włosi stawiają przede wszystkim na świeże i dobrej jakości składniki. Każdy region ma swoje tradycje i zwyczaje, dlatego też często jest wiele wariantów jednego ciasteczka czy ciasta. Co jest wspólne dla Włochów? Na śniadanie chętnie jedzą słodkie wypieki, a główne posiłki należy według nich kończyć lekkim deserem. Takich zasad przyjemnie się przestrzega, prawda?

Ciasta i ciastka rodem z Włoch

Ciastka to jeden z flagowych produktów spożywczych z Włoch. Są niesamowicie smaczne i różnorodne. Stanowią świetne uzupełnienie porannej kawy i włoskiego śniadania.

  • Florentynki obfitują w bakalie, polewane są białą i ciemną czekoladą oraz karmelem. Są chrupiące, lecz lekko się ciągną. W przepisie znajdziesz migdały, sezam, słonecznik czy orzechy arachidowe.

  • Amaretti to niewielkie, intensywnie migdałowe ciasteczka o okrągłym kształcie. Dzięki połączeniu słodkich i gorzkich migdałów mają oryginalny smak.

  • Cantuccini to toskańskie przysmaki z całymi migdałami. Za sprawą podwójnego pieczenia są naprawdę twarde, dlatego najczęściej jada się je, maczając w kawie lub mleku, by rozpływały się w ustach.

Jeśli chodzi o ciasta, jednym z najsłynniejszych jest cassata – sernik z Sycylii. Składa się z biszkoptowej bazy, ricotty, masy migdałowej, owoców kandyzowanych i cukru. W okresie świątecznym Włosi zajadają się natomiast panettone i panforte. Oba ciasta są bogate w bakalie.

Panna cotta i tiramisu: desery, które pokochał świat

Tiramisu to pierwszy deser, który przychodzi do głowy, gdy myślimy o Italii. Kawa espresso i likier Amaretto nadają mu wyjątkowego aromatu. Przepis jest prosty, lecz pyszny. Wszystko to chyba zasługa niebiańskiego, puszystego kremu z żółtek, serka mascarpone i cukru. Możesz spróbować tiramisu nie tylko we Włoszech, ale i w jednej z naszych Cukierni.

W przypadku panna cotty doskonałość tkwi w prostocie. Wygląda ona jak mleczna galaretka i tym właściwie jest. W przepisie znajdziesz śmietankę, mleko, żelatynę i cukier. Na przestrzeni lat urozmaicano recepturę i w rezultacie panna cotta może występować nawet w wersji czekoladowej. Ten deser przyrządza się też z wanilią, musem owocowym (najczęściej malinowym lub truskawkowym) czy skórką cytrusową.

Na liście tradycyjnych włoskich deserów znajdują się też cannoli. To rurki z chrupiącego ciasta nadziewane kremem z sera ricotta. Czasami dodaje się do nich pistacje czy owoce. Kolejny popularny deser to torrone. Najprawdopodobniej ten nugat przygotowuje się we Włoszech już od 1441 roku. Choć wśród Włochów odgrywa rolę głównie bożonarodzeniowego przysmaku, jest specjałem uwielbianym przez turystów przez cały rok.

lody-cukiernia-sowa

Granita czy gelato? Lody we włoskim stylu

Nieoceniona podczas upalnych dni jest granita – sycylijski mrożony deser. Choć przypomina sorbet, wcale nim nie jest! Tradycyjnie receptura oparta jest na lodzie (w ziarnistej formie), soku z cytryny i cukrze, ale na przestrzeni lat powstawało wiele wersji, np. na bazie kawy lub o migdałowym czy miętowym smaku.

Lody włoskie cieszą się dobrą sławą na całym świecie. Gelato są gęstsze i bardziej kremowe od lodów, jakie znamy ze sklepów – przez unikalny sposób ubijania zawierają mniej powietrza. Są rzemieślniczo wytwarzane na podstawie tradycyjnych receptur, dlatego mają tak wyrazisty i unikalny smak.

Masz ochotę na coś słodkiego? Wpadnij do Cukierni Sowa!

Desery z Italii cieszą się popularnością na całym świecie. Przepisy na te cudowne słodycze coraz chętniej wypróbowujemy w domu, ale ich smakiem delektujemy się również w cukierniach. Dzięki nim można ochłodzić się w gorący dzień lub spędzić miło czas przy ciepłej kawie zimą. W Cukierni Sowa w Bydgoszczy oraz wielu innych punktach sprzedaży już unosi się migdałowy aromat tiramisu. Wybierz się tam jeszcze dziś i zakochaj się we włoskich słodkościach lub innych ciastach, które znajdziesz w naszej ofercie!

 

Dzisiaj jest czwartek 25 kwietnia. Imieniny obchodzą: Kaliksta, Ewodia, Markusław, Jarosław, Ewodiusz, Marek, Piotr