Pierogi – staropolski pomysł na nowoczesny lunch

Pierogi – staropolski pomysł na nowoczesny lunch

 

Szukasz pomysłu na lunch? Zainspiruj się polską tradycją kulinarną! Klasyczne dania doskonale sprawdzają się na co dzień i przy różnych okazjach, a dzięki różnym dodatkom można nadać im nieco bardziej nowoczesny charakter. Sprawdź, jak serwować pierogi i dlaczego ta potrawa cieszy się tak dużą popularnością.


 

Pierogi: nasze popularne narodowe danie

Jednym z najbardziej znanych dań kuchni polskiej bez wątpienia są właśnie pierogi. Zgodnie z tradycją, umieszczane są na przykład na bożonarodzeniowym stole. Swoim smakiem zachwycają zarówno mieszkańców Polski, jak i przyjeżdżających do niej obcokrajowców. Tak naprawdę historia pierożków rozpoczęła się w Chinach, lecz w kolejnych dziesięcioleciach chiński przepis zainspirował kucharzy z innych regionów. Każdy kraj wytworzył własne receptury i unikalne dania charakterystyczne dla swojego kręgu kulturowego. Wiele osób uważa jednak, że to właśnie polskie pierogi są najlepsze. Dlaczego tak jest?

Poznaj skład idealnego ciasta

Żeby wyrobić idealne ciasto na pierogi nie potrzeba wielu składników. Wystarczy łyżeczka oleju, łyżeczka soli, 500 g mąki pszennej oraz 280 ml ciepłej wody. Ważny jest jednak wybór dobrej mąki oraz dokładne przesianie jej przed rozpoczęciem pracy. Następnie:

  1. Zmieszaj ze sobą wodę, sól i olej.

  2. Dodaj przygotowaną mieszankę do przesianej mąki znajdującej się w drugiej misce.

  3. Lekko wymieszaj ciasto za pomocą szpatułki.

  4. Przełóż zawartość miski na stolnicę i zacznij wyrabiać ją rękoma przez 15 minut.

Ciasto powinno mieć elastyczną, miękką konsystencję. Warto podzielić je na części i przechowywać pod przykryciem, by utrzymało odpowiednią wilgotność. Do uzyskania idealnego wyrobu przydaje się nieco praktyki. Doświadczeni kucharze sprawnie dobierają proporcje składników i za każdym razem uzyskują właściwą konsystencję.

Farsz na słodko czy na słono?

Możesz zdecydować się na słodki lub słony farsz. Dużą popularnością cieszą się pierogi ruskie, które powstają na bazie twarogu i ugotowanych ziemniaków. Do tych składników dodaje się masło klarowane, sól, pieprz oraz cebulę. Takie danie doskonale sprawdzi się na lunchu. Podobnie jest z wytrawnym farszem mięsnym, do którego można wykorzystać na przykład wołowinę z bulionu. Pierogi z mięsem dobrze komponują się z różnymi dodatkami, takimi jak pieczarki, kasza jaglana, szpinak, feta, kapusta i grzyby.

Alternatywą dla słonych dań są słodkie pierogi z jagodami. Można traktować je jako przekąskę na deser. Owocowy farsz jest idealny dla wegetarian. Zamiast jagód często wykorzystuje się też truskawki, wiśnie, czereśnie, śliwki i jabłka. Opcjonalnie potrawę można polać jogurtem lub śmietaną z cukrem pudrem. W kuchni polskiej szczególne miejsce zajmują też pierogi leniwe, które przyrządza się z twarogu, jajek i mąki. Serwuj je z cynamonem lub sosem waniliowym złożonym ze śmietanki, masła i cukru waniliowego.

pierogi-z-serem

Pierogi z różnych stron świata

Polskie potrawy są wyjątkowe i zachwycają ludzi z całego świata. Warto jednak wiedzieć, że w lokalnej kulturze pojawiły się dopiero w XIII wieku i zostały sprowadzone z Kijowa przez Jacka Odrowąża. Współcześni szefowie kuchni chętnie łączą różne smaki. Jeśli chcesz urządzić nowoczesny lunch, zaserwuj na przykład pierogi z mięsem w stylu orientalnym, dołączając do nich sos sojowy typowy dla kuchni azjatyckiej. Farsz z twarogiem i serem natomiast warto zestawić ze suszonymi pomidorami oraz szczypiorkiem.

Jedną z największych zalet ciasta pierogowego jest fakt, że nie trzeba zjadać go od razu po przyrządzeniu i można je zamrozić. Praktyczną opcją są także gotowe dania na wynos. Często kupowane są przez osoby, które nie mają czasu na gotowanie lub czują się niepewne swoich zdolności kulinarnych. Realizowanie staropolskich przepisów jest dosyć proste, a z pewnością wymaga czasu i nie zawsze przebiega zgodnie z założonym planem.

Sprawdź dania na wynos z Cukierni Sowa

Masz ochotę na polskie pierogi z mięsem, jagodami, twarogiem lub leniwe? Poznaj ofertę Cukierni Sowa, w której znajdują się domowe i nowoczesne dania na wynos. Zainspiruj się oryginalnymi połączeniami składników i urządź prawdziwą ucztę dla siebie i swoich bliskich. Znajdź najbliższy punkt sprzedaży i kup idealne danie na lunch.

 

Dzisiaj jest piątek 19 kwietnia. Imieniny obchodzą: Konrada, Leontyna, Werner, Leona, Włodzimierz, Irydion, Cieszyrad, Leon, Pafnucy