Poznaj najważniejsze typy mąki i ich zastosowanie w kuchni

Poznaj najważniejsze typy mąki i ich zastosowanie w kuchni

 

Z pewnością niejednokrotnie podczas zakupów rzuciły Ci się w oczy liczbowe oznaczenia na opakowaniach mąki: na przykład typ 450, 550 lub 720. Zwykle ignorujesz je i kupujesz uniwersalny produkt? To nie jest najlepsze rozwiązanie! Każdy rodzaj mąki ma swoje przeznaczenie. Warto świadomie wybierać ten składnik, by cieszyć się idealnymi daniami i wypiekami. Razem z Cukiernią Sowa przyjrzyj się zatem typom mąki najczęściej wykorzystywanym w celach spożywczych!



Mąka – podstawa cukiernictwa i piekarnictwa

Zanim mąka znajdzie się w domowej kuchni, cukierni czy piekarni przebywa naprawdę długą drogę. Zebrane ziarna, nasiona lub orzechy trzeba najpierw odpowiednio przetworzyć, by mogły być one bazą dla wielu pysznych słodkości oraz pieczywa. Obecnie w sklepach można znaleźć bowiem produkty:

  • ze zbóż,

  • ze zbóż rzekomych (np. amarantus lub gryka),

  • z nasion strączkowych,

  • z orzechów.

Wybór jest zatem naprawdę ogromny, a każdy, niezależnie od diety, może znaleźć dla siebie odpowiednie rozwiązanie. W zależności od wykorzystanego surowca, mąkę można podzielić na glutenową (pszenna, orkiszowa, żytnia, jęczmienna) lub bezglutenową (m.in. owsiana, kukurydziana, amarantusowa i ryżowa). Kryterium podziału, jakie Cukiernia Sowa wyjaśnia w dzisiejszym wpisie, są jednak typy mąki. Należy zaznaczyć, że to oznaczenie dotyczy wyłącznie produktów, do których wytworzenia wykorzystano ziarna, wraz z okrywą owocowo-nasienną.

Typ mąki: co to właściwie oznacza?

Przemiał ziarna polega na oddzieleniu bielma od okrywy owocowo-nasiennej. Z pierwszego elementu powstaje mąka, z drugiego – otręby. Okrywa owocowo-nasienna może jednak przedostać się do produktu końcowego. To, w jakim stopniu, określa właśnie typ mąki. Jak dokładnie nadaje się takie oznaczenie? Cały proces zaczyna się od umieszczenia próbki mąki w specjalnym piecu, w temperaturze ok. 950°C. Pozostałości znajdujące się na porcelanowym naczyniu, nazywane popiołem, to substancje mineralne. Ich procentowy udział w próbce pomnożony 1000 razy to właśnie typ danego produktu. Przykładowo typ 450 oznacza 0,45% zawartości substancji mineralnych, a 1400 – 1,4%. Im wyższy typ, tym cięższa będzie mąka. Właśnie dlatego niektóre rodzaje lepiej sprawdzają się do wypiekania pieczywa, a inne do przygotowania makaronów, dań mącznych czy też słodkości dostępnych w cukierniach.

zastosowanie-maki

Rodzaje mąki i ich zastosowanie

W naszym kraju podstawowy podział mąki na typy określają Polskie Normy. W przypadku produktów z pszenicy zwyczajnej jest to typ 450, 550, 650, 750, 1050, 1400, 1850 i 2000, a z żyta: 500, 720, 1150, 1400 oraz 2000. Wyróżnia się także typy mąki makaronowej z pszenicy twardej: semolinę, typ 950 i 1750. Oprócz Polskich Norm istnieją też normy zakładowe podawane przez producentów dla mąki pszennej. Jest to typ 500 i 850. W poniższej tabeli znajdziesz najważniejsze rodzaje mąk, ich przeznaczenie oraz przykłady produktów, które powstają w Cukierni Sowa z ich wykorzystaniem.

Typ mąki

Opis

Przeznaczenie w kuchni

Oferta Cukierni Sowa

500

mąka pszenna, tzw. krupczatka 

kruche ciasta, pierogi, makarony

chleb pszenny

550

tzw. mąka luksusowa

ciasta drożdżowe, pierogi, pierniki

bułka musli, jogurtowa i maślana

720

mąka żytnia pytlowa

pierniki, zakwas na żur, chleb

chleb żytni

750

mąka o szerokim zastosowaniu

makarony, chleby, naleśniki, ciasta, ciasteczka, gofry

chleb królewski i spychany

1850

 mąka graham

głównie pieczywo, czasami ciasta, makarony

chleb orkiszowy

2000

mąka razowa (pszenna lub żytnia)

zakwas chlebowy, pieczywo na zakwasie

mąka żytnia: chleb razowy ze słonecznikiem

Popularna jest także mąka typu 450, tzw. tortowa. Doskonale sprawdza się ona do przygotowania lekkich i puszystych wypieków, np. biszkoptów i bułek.

Pyszne wypieki prosto z pieca Cukierni Sowa

Mąka jest w naszej Cukierni podstawą nie tylko świeżego i chrupkiego pieczywa, które wypiekamy z myślą o pysznych kanapkach przygotowywanych przez Ciebie na śniadanie. Oferta „Pyszne z pieca” to również smakowite ciastka na osłodę dnia. Cukiernia Sowa poleca m.in. drożdżówkę z truskawkami, ciastko francuskie z czekoladą, a także Pastel de nata, budyniowe ciasteczko w stylu portugalskim. Mąka to podstawa także naszych wyśmienitych tortów. Odwiedź nas i zamów rewelacyjne słodkości!

Dzisiaj jest poniedziałek 26 lutego. Imieniny obchodzą: Aleksander, Dionizy, Mirosław, Klaudian, Gerlinda