Sekrety kawy: czym są profil sensoryczny i stopień palenia?

Sekrety kawy: czym są profil sensoryczny i stopień palenia?

 

W naszej Cukierni wiedza to podstawa, a ponieważ robimy nie tylko torty, znamy się również na kawie. Wiemy, czym różni się arabika od robusty i na jakich ziarnach najlepsza jest kawa wiedeńska. W tym artykule wyjaśnimy, jak ocenia się smak i jakość ziaren, czym są stopień ich palenia oraz profil sensoryczny. Jeśli jesteś miłośnikiem tego aromatycznego napoju, ten artykuł jest dla Ciebie. Przeczytaj i odkryj kawę na nowo!


 

Znajdź kawę idealną dla Twojego podniebienia

Dla wielu ludzi picie kawy to nawyk lub dodatek do spotkań towarzyskich w cukierniach i kawiarniach. Są osoby, które zawsze piją ją czarną bez dodatków, a są takie, które nie są w stanie przełknąć jej goryczki bez dodatku bitej śmietany, jak w kawie wiedeńskiej, czy towarzystwa tortu. Każdy inaczej odbiera jej smak, a niektórzy wyczuwają w naparze nutę owocową czy kwiatową. Jeśli uważasz, że każda kawa smakuje tak samo, to prawdopodobnie jeszcze nie piłeś takiej, która przygotowana jest z dobrej jakości ziaren. W naszej cukierni możesz spróbować naparów o niezwykłym aromacie i znaleźć swój ulubiony.

Zacznijmy od ziarna: czy pochodzenie kawy ma znaczenie?

Na ostateczny smak i aromat kawy wpływają przede wszystkim:

  • warunki uprawy,

  • proces przetwarzania,

  • transport i przechowywanie,

  • stopień palenia i zmielenia,

  • sposób przygotowania.

Punktem wyjścia jest czynnik nazywany terroir, który obejmuje skład gleby i warunki atmosferyczne, w których wyrastał kawowiec. Cechy klimatyczne każdego regionu są wyjątkowe, a różnice te czuć w napoju, który masz w filiżance. Co więcej, warunki pogodowe są zmienne i nieprzewidywalne, a to znaczy, że nawet ziarna z tej samej uprawy, ale z różnych sezonów, będą smakować inaczej. Można więc śmiało stwierdzić, że w kraju pochodzenia leży potencjał kawy, a za wykorzystanie go odpowiedzialne są czynniki w kraju konsumpcji.

Profil sensoryczny kawy: co wpływa na jej jakość i smak?

Na różnorodność smakową kawy wpływają również hodowlane i naturalne mutacje kawowca. Warto wiedzieć, że większość upraw na świecie stanowią jego dwa rodzaje – arabika i robusta. Występują one w setkach odmian różniących się smakiem i aromatem. Arabiki są delikatniejsze i czuć w nich nutę kwasowości, która idealnie równoważy słodycz ciast i tortów. Najczęściej tej odmiany używa się właśnie w kawiarniach i cukierniach do przyrządzenia różnych smakowych napojów, np. kawy wiedeńskiej. Z kolei robusty są mocniejsze i mają wyraźną goryczkę.

Kawę można degustować tak samo, jak wino. Proces profesjonalnej degustacji nazywa się cupping i wymaga wyczulonego podniebienia, ale także wiedzy na temat tego, jak prawidłowo przygotować napar. Eksperci oceniają jakość kawy i określają profil sensoryczny, który obejmuje:

  • aromat i jego czystość, czyli brak niepożądanych zapachów, np. pleśni czy przypalenia,

  • kwasowość, która wynika z mieszanki cukrów i kwasów w owocach kawowca,

  • posmak (aftertaste), jaki napar pozostawia w ustach,

  • słodycz,

  • cielistość (body), czyli gęstość kawy,

  • jednolitość, która zapewnia stały smak naparu,

  • balans, czyli harmonijność wszystkich czynników.

Idealnie zaparzona kawa powinna mieć intensywny smak, wyraźny aromat, aksamitną konsystencję i lekką kwasowość, a także pozostawiać przyjemny posmak. Taką właśnie wypijesz w Cukierni Sowa.

kawa-cukiernia-sowa

Stopnie palenia kawy – poznaj je wszystkie

Zanim świeże ziarna kawy zostaną przeznaczone do spożycia, muszą przejść odpowiednią obróbkę. Na tym etapie najważniejszym czynnikiem determinującym ich smak jest stopień palenia. Oficjalnie wyróżnia się 4 typy wypalenia:

  • jasne (200°C) – ziarna zachowują kwasowość, mają delikatny smak i cytrusowy aromat,

  • średnie (210-220°C) – kawa ma delikatny smak, ale pojawia się w nim nuta goryczy,

  • średnio ciemne – ziarna mają oleistą powierzchnię i gorzkawy posmak,

  • ciemne (225-250°C) – napar ma najniższe stężenie kofeiny i traci kwasowość.

Warto znać te różnice i wybrać stopień, który najbardziej Ci odpowiada.

Spróbuj doskonałej jakości kaw z Cukierni Sowa!

Nasze cukiernie w Warszawie i innych miastach to miejsca, w których możesz delektować się niepowtarzalnym smakiem najwyższej jakości kawy w towarzystwie pysznych ciast i tortów. W Cukierni Sowa znajdziesz ogromny wybór pysznych deserów i napojów kawowych – od espresso po kawę wiedeńską – które zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Odwiedź nas i przekonaj się sam, jak dobra może być kawa!

 

Tagi
Dzisiaj jest piątek 29 marca. Imieniny obchodzą: Wiktoryn, Marek, Eustazy, Czcirad, Cyryl