Słodkie święta. Bez tych ciast nie może się odbyć Boże Narodzenie!

Słodkie święta. Bez tych ciast nie może się odbyć Boże Narodzenie!

 

Już za chwilę przygotowania do świąt ruszą pełną parą, a kuchnia wypełni się wigilijnymi zapachami. Wśród tradycyjnych potraw na stole obowiązkowo muszą pojawić się ciasta: korzenny piernik, świąteczny makowiec oraz pełen bakalii keks. Jaką historię niosą ze sobą bożonarodzeniowe wypieki? Opowiadamy w dzisiejszym wpisie.

Przygotowania do świątecznego ucztowania

W wielu polskich domach przygotowania do świąt rozpoczynają się od zagniecenia ciasta na piernik. Zgodnie ze staropolską recepturą korzenna masa z dodatkiem miodu i bakalii powinna leżakować w chłodnym miejscu minimum dwa tygodnie. W międzyczasie w kuchennych szafkach zaczyna przybywać kolejnych składników wigilijnych potraw oraz bożonarodzeniowych wypieków. Mak, miód, orzechy włoskie, migdały, suszone śliwki i figi oraz korzenne przyprawy to podstawa świątecznych deserów.

Przepyszne ciasta na zamówienie przygotowane zgodnie z tradycyjną recepturą dostaniesz również w naszych cukierniach w Gdańsku oraz innych polskich miastach. A tymczasem poznaj wypieki, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole w Twoim domu.

Symbolika bożonarodzeniowego makowca

Według wierzeń ludowych mak spożywany w Wigilię zapewnia szczęście i dobrobyt na cały kolejny rok. Dlatego też jest on jednym z najważniejszych składników świątecznych potraw - wchodzi w skład makiełek i kutii, a także słodkich wypieków.

Makowiec w świątecznej odsłonie to najczęściej rolada z dużą ilością makowego farszu z miodem i bakaliami. Wolisz jednak coś mniej typowego? Co powiesz na słodką tartę makową na kruchym spodzie maślanym? W ofercie świątecznej naszej cukierni czekają na Ciebie:

  • klasyczne babki,
  • torty świąteczne,
  • praliny

...i wiele więcej!

 

Keks pełen bakalii

Historia tego biszkoptowego ciasta z bakaliami sięga czasów rzymskich - już wówczas znano wypiek z dodatkiem winogron, owoców granatu oraz orzeszków piniowych. Również dziś keks to absolutny must have na świątecznym stole. Najczęściej wypieka się go w podłużnej foremce oraz obficie polewa z wierzchu lukrem albo czekoladą. Delikatne biszkoptowe wnętrze zachwyca teksturą oraz bogactwem:

  • orzechów włoskich i migdałów,
  • suszonych moreli, fig, rodzynek oraz żurawin,
  • kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej.

To właśnie dzięki bakaliom keks świąteczny jest wilgotny, a także bardzo długo utrzymuje świeżość. Zamiast orzechów włoskich świetnie sprawdzą się tutaj też brazylijskie, pekany czy nerkowce. Nie lubisz rodzynek? Podmień je więc na suszone daktyle lub śliwki. A może na egzotycznego ananasa albo mango? Keks świąteczny smakuje obłędnie niezależnie od rodzaju bakalii, jakich użyjesz!

Historia świątecznego piernika

Korzenny wypiek na miodzie znała już kuchnia dawnych Słowian. Początkowo twarde ciasto miodowe używano w celach leczniczych oraz obrzędowych, a także jako zagryzkę do mocniejszych trunków. W okresie średniowiecza największą sławą cieszyły się pierniki norymberskie. Z Norymbergi tradycja piernikowa przywędrowała do Gdańska, a następnie do Torunia - historia toruńskich Katarzynek wypiekanych w ozdobnych foremkach sięga 1640 roku. Ciasto na staropolskie pierniki dojrzewało powoli oraz mogło być przechowywane w stanie surowym całymi miesiącami, a nawet latami. Również dziś w wielu polskich domach zagniata się je już w listopadzie.

Przepisów na bożonarodzeniowe pierniki jest wiele. Według staropolskiej receptury wypieka się je z mąki żytniej - dzięki temu mają lekko wytrawny smak oraz bardzo długo zachowują świeżość. Tradycyjne ciasta na miodzie z dodatkiem orzechów, cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej i imbiru zamówisz także w Cukierni Sowa. Bożonarodzeniowa babka, krajanka przełożona powidłami albo masą marcepanową oraz oblane czekoladą piernikowe serca czekają na Ciebie w cukierniach w Warszawie oraz całej Polsce!

Cukiernia Sowa oferuje najlepsze ciasta na zamówienie!

Nie masz czasu przygotować bożonarodzeniowych wypieków we własnej kuchni? W Cukierni Sowa jak co roku pieczemy tradycyjne ciasta na zamówienie. Znajdziesz u nas słodkie strucle i tarty makowe, pachnące cynamonem wypieki korzenne, keksy pełne orzechów i suszonych owoców. A także przepyszne torty świąteczne, mistrzowskie czekolady, zestawy upominkowe oraz wiele więcej. Zajrzyj do nas już dziś i sprawdź, co mamy dla Ciebie na święta!

Dzisiaj jest czwartek 25 kwietnia. Imieniny obchodzą: Kaliksta, Ewodia, Markusław, Jarosław, Ewodiusz, Marek, Piotr