Tajniki słodkich bufetów - jak i jakie desery się na nich serwuje?

Tajniki słodkich bufetów - jak i jakie desery się na nich serwuje?

 

Szukasz inspiracji na pomysłowe zaprezentowanie menu deserowego? W krajach anglosaskich na domowych i firmowych przyjęciach królują aktualnie słodkie bufety! Podkreślają motyw imprezy oraz stanowią niezapomnianą ozdobę. Od kolorowych candy barów po stoły pełne smakowitych ciast - daj się ponieść wyobraźni i dostosuj menu do danego eventu. Jak to zrobić? Już podpowiadamy! Dowiedz się wszystkiego o przygotowaniu słodkich bufetów!

Na jakie okazje polecane są słodkie stoły?

Zaprezentowanie deserów w formie słodkich stołów to trend prosto z USA. Niezobowiązująca forma przyjęć oraz popularność usług cateringowych sprzyjają takiej formie podania słodkości. Dziś również Polacy coraz częściej decydują się na candy bar, na przykład podczas imprez dla dzieci czy przyjęć urodzinowych. Wiele osób odchodzi od klasycznego poczęstunku na chrzest lub komunię świętą. Słodki bufet wypełniają zwykle mini desery, babeczki z subtelnymi dekoracjami, makaroniki czy personalizowane ciasteczka.

Szukasz pomysłu na oryginalne wesele? Słodki stół daje ogromne możliwości aranżacyjne. Bufety pełne mini porcji ciast lub bardziej nowoczesnych lizaków mogą odzwierciedlać główny motyw przyjęcia i pełnić funkcję weselnej scenografii. Słodkie „szwedzkie stoły” od lat sprawdzają się także znakomicie na różnego rodzaju eventach firmowych.

Za co lubimy bufety ze słodkimi przyjemnościami?

Wybór słodkiego bufetu na przyjęcie wcale nie musi oznaczać radykalnie nowoczesnego podejścia do imprezy. Dzięki odpowiedniemu zaaranżowaniu candy bar sprawdzi się w każdej sytuacji. Dlaczego warto wybrać taką formę podania deserów? Wśród zalet atrakcyjnie wyeksponowanych stołów ze słodyczami są:

  • wyjątkowe efekty wizualne - słodki bufet to nie tylko uczta dla podniebienia, ale i dla oczu. Dodatki i forma podania mają równie duże znaczenie co smak,
  • możliwość wyeksponowania tortu - zamiast wnosić ciasto dopiero na moment zdmuchnięcia świeczek, pozwalasz gościom podziwiać je przez całą imprezę,
  • wygoda - zaproszeni mogą w każdej chwili kosztować łakoci, a Ty zaoszczędzisz na serwowaniu,
  • bogactwo wrażeń - zaprezentowanie wielu form słodyczy na jednym stole daje wrażenie obfitości,
  • dowolność form i rodzajów deserów - od Ciebie zależy, co podasz i w jakiej formie.

Desery z fantazją: co możesz wybrać?

W poszukiwaniu inspiracji do deserowych dań przejrzyj oferty dostępne w Twoim mieście. W Cukierni Sowa znajdziesz wiele przepysznych deserów w atrakcyjnej formie, z których skomponujesz swój spersonalizowany słodki stół. Do wyboru masz m.in.:

  • lizaki,
  • makaroniki,
  • monoporcje,
  • dakłasy,
  • naked cakes,
  • babeczki i mini tarty.

Planując przygotowanie candy baru, zwróć uwagę na liczbę gości, ich wiek oraz upodobania smakowe. Dzieci z pewnością chętnie zatopią zęby w wielobarwnych ciasteczkach i lizakach. Dla nieco starszych ciekawą alternatywą będą lekkie mini desery lub przepyszne babeczki.

Jak odpowiednio zaprezentować menu z cukierni?

Gdy słodycze zostały już wybrane, przyszedł czas na ich podanie. W tym celu pomocny będzie zaplanowany wcześniej główny motyw przyjęcia. Będziesz się nim kierować podczas tworzenia dekoracji. Pamiętaj o zastawie - powinna być jednolita, chyba że zależy Ci na eklektycznym efekcie. Z pewnością niezbędne będą:

  • tace,
  • talerze,
  • patery,
  • szczypce,
  • stojaki,
  • obrus.

Ciekawą formą zaprezentowania deserów są słoiczki, drewniane skrzynki czy drewniane plastry w modnym stylu eko. Możesz też sięgnąć po niebanalne dodatki jak wieszaki na ciastka czy stojaki. Nie zapomnij również o odpowiednio stylizowanych etykietach.

Zaufaj mistrzom cukiernictwa od Sowy!

Wybór słodkiego bufetu na imprezę to znakomity sposób na personalizację przyjęcia. Pięknie udekorowany stół gwarantuje niezwykłą atrakcję dla gości, ale i wygodę dla Ciebie. Nie wiesz, jak zaplanować menu na candy bar? Postaw na doświadczenie i renomę Cukierni Sowa. Setki zadowolonych klientów to najlepszy dowód, że jesteśmy w stanie sprostać gustom smakowym każdego z gości. Sprawdź naszą ofertę deserów i skomponuj swój wymarzony bufet.

Dzisiaj jest środa 24 kwietnia. Imieniny obchodzą: Fidelis, Erwin, Horacy, Egbert, Grzegorz, Horacjusz, Aleksja, Aleksy, Aleksander, Saba