Tarta – poznaj historię jednego z najpopularniejszych ciast deserowych!

Tarta – poznaj historię jednego z najpopularniejszych ciast deserowych!

 

Pyszna tarta z sezonowymi owocami to niewątpliwie jeden z popularniejszych letnich deserów. Ten francuski przysmak może być jednak podawany zarówno na słodko, jak i na słono i to chyba tej uniwersalności zawdzięcza swoją popularność. Jakie są najbardziej znane odmiany tego ciasta, kiedy powstało i jak je przygotować? Dowiedz się tego z naszego artykułu i przenieś się na chwilę do starożytnej Grecji, bo to już wtedy podobno pieczono coś na wzór tarty! Zaskoczony?

 

Jaka jest historia tego francuskiego ciasta?

Archeolodzy twierdzą, że już 11,5 tysięcy lat temu w Egipcie i starożytnej Grecji obecny był placek zagniatany, który piekło się wówczas na gorących węglach. Receptura na podobne do tarty ciasto pojawiła się też w XIII-wiecznej andaluzyjskiej książce kucharskiej. Prawdopodobnie jednak oryginalny przepis na ten francuski przysmak został wymyślony w XVI wieku. Atrakcyjny wygląd to powód, dla którego był on bardzo popularny wśród szlacheckich rodów. Był właściwie uznawany za pyszne dzieło sztuki. Jako że tarta pochodzi z Francji, francuskie słowo „une tarte” oznacza po prostu...placek. Nie ma więc w tym nic zaskakującego. Zaskakująca jest jednak jej uniwersalność i to, że można ją łączyć niemal z każdym nadzieniem!

 

Tarta – na słodko lub na słono

Typy tarty wyliczać można by naprawdę długo, dlatego przedstawimy Ci dwie najpopularniejsze odmiany tego ciasta. Jego znane i lubiane słodkie wydanie to Tarta Tatin. Opowiastka na temat jej powstania może być określona właściwie mianem legendy. Stéphanie Tatin odpowiedzialna za jej stworzenie w latach 80. XIX wieku ułożyła w blaszce najpierw jabłka, a potem przykryła je ciastem i tak je zapiekła – prawdopodobnie omyłkowo. Tak odwrócony placek podała już tradycyjnie (z owocami na górze) i zrobił on prawdziwą furorę. Na cześć tej tarty, a właściwie jej receptury założono nawet wtedy specjalne stowarzyszenie. To chyba wystarczający dowód jej wyjątkowego smaku.

 

Popularną słoną tartą jest pikantna quiche – jedna ze starszych odmian tarty. Spód z ciasta kruchego lub francuskiego po brzegi wypełniony jest w tym przypadku farszem z wędzonego boczku, szynki i sera Gruyere. Wszystko połączone jest ze sobą sosem z jajek i gęstej, kwaśnej śmietany. Ten klasyczny, rozpoznawalny na całym świecie placek lotaryński tradycyjnie pojawia się we Francji na stole w Boże Narodzenie. Dzięki ogromnej popularności możemy jeść go nie tylko w Lotaryngii.

 

najlepsze-tarty-w-cukierni

 

Tarty deserowe

Pomysłów na to francuskie ciasto jest naprawdę sporo – od tradycyjnych, po nowoczesne połączenia smakowe. Można jeść je na wiele sposobów. Tarty deserowe sprawdzą się nie tylko przy kawie na co dzień, ale i na domowe uroczystości czy rodzinne pikniki. W ofercie Cukierni Sowa znajdziesz deser na kruchym spodzie m.in. z nadzieniem:

  • pysznym i słodkim – połączenie warstwy malin, musu śmietankowego i leciutkiej bezy,

  • egzotycznym – masa serowa i galaretka mango-marakuja,

  • niezwykle owocowym – masa budyniowa wyłożona dużą ilością truskawek i pokryta żelem.

W sezonie zapraszamy też na tartę z borówkami lub malinami!

 

Jak przygotować idealną tartę?

To pieczone w specjalnej formie ciasto z niezakrytym nadzieniem nie jest puszyste, a jednak i tak je uwielbiamy. Jak je przygotować? W bardzo łatwy sposób! Nowoczesne receptury tarty na słodko obejmują:

  • mąkę, 

  • masło,

  • jajko,

  • cukier puder,

  • cukier waniliowy.

Wersję na słono przygotujemy z mąki, masła, zimnej wody i odrobiny soli. Dobrze schłodzone ciasto można upiec razem z surowym nadzieniem, niewymagającą obróbki termicznej masę wyłożyć na upieczony spód lub podpiec korpus z obciążnikiem, aby nadmiernie nie wyrósł, wyłożyć na niego surowy farsz i ponownie zapiec. Długość i temperatura pieczenia zależy od przepisu oraz grubości tarty. Zwykle jest to jednak 20-30 min i ok. 190°C.

 

Spróbuj wyśmienitych tart z Cukierni Sowa!

Tarta to jeden z powodów, dla których tak wielu z nas uwielbia francuską kuchnię. W Lamotte-Beuvron co roku organizuje się święto i targ poświęcone wspomnianej już Tarcie Tatin. Można tam skosztować tradycyjnego jabłkowego placka, który skradł serca smakoszy z całego świata. Na pyszne ciasto nie musisz wybierać się jednak wyłącznie do Francji. Również u nas zjesz ten pyszny deser w wielu wariantach! Kupisz u nas także inne znakomite ciasta na zamówienie – uświetnisz naszymi deserami każdą uroczystość!

Dzisiaj jest piątek 19 kwietnia. Imieniny obchodzą: Konrada, Leontyna, Werner, Leona, Włodzimierz, Irydion, Cieszyrad, Leon, Pafnucy