Temperowanie czekolady – odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania

Temperowanie czekolady – odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania

 

Tężeje w temperaturze pokojowej, wolniej się topi, jest błyszcząca, gładka i charakterystycznie chrupiąca. Oto kilka powodów, dla których temperowana czekolada tak doskonale sprawdza się przy produkcji pralin, czy też ozdób na torty. Jak jednak uzyskać taką masę? Kluczem jest proces nazywany temperingiem. Jeśli chcesz spróbować w nim swoich sił, przyda Ci się kilka praktycznych rad. W tym artykule udzielamy odpowiedzi na najważniejsze pytania związane z temperowaniem. Poznaj je już teraz i ułatw sobie to słodkie zadanie!


 

Temperowanie czekolady krok po kroku

Temperowanie czekolady nie jest łatwe, ponieważ wymaga ostrożności i dokładności. Nie jest ono jednak skomplikowane, a cały proces można wykonać już w kilku etapach. Przed przystąpieniem do pracy koniecznie zaopatrz się w termometr do żywności. Następnie wykonaj poniższe kroki:

  1. Posiekaj czekoladę lub rozdrobnij ją w inny sposób, np. ścierając na tarce.

  2. Wsyp do miski 2/3 posiadanej ilości produktu i podgrzej w mikrofalówce lub kąpieli wodnej (I).

  3. Gdy uzyskasz pożądaną temperaturę, dodaj pozostałą 1/3 czekolady i mieszaj aż do schłodzenia (II).

  4. Ponownie podgrzej zawartość naczynia (III).

Przy końcowym przegrzaniu czekoladowej masy, cały proces należy rozpocząć od początku, dlatego w trakcie temperingu na bieżąco kontroluj temperaturę. Szczegółowe wytyczne znajdziesz poniżej.

Jak wygląda temperowanie czekolady?

Jak już wiesz, tempering to proces polegający na podgrzaniu, schłodzeniu i ponownym podgrzaniu czekolady. Kolejne wykonanie tych czynności pozwala na kontrolowaną krystalizację masła kakaowego. Dla każdego rodzaju czekolady wygląda ona jednak inaczej, a temperatura musi być odpowiednio dostosowana. Przedstawiliśmy to w poniższej tabeli.

Typ czekolady

Podgrzanie (I)

Schłodzenie (II)

Podgrzanie (III)

gorzka i smakowa

45 - 50°C

27°C

31- 32°C

mleczna

45°C

27°C

29 - 30°C

biała

45°C

26°C

28 -29°C

Gdzie użyjesz temperowanej czekolady?

By użycie temperowanej czekolady było możliwe i przebiegło zgodnie z planem, warto upewnić się, że cały proces został wykonany prawidłowo. Wystarczy, że naniesiesz łyżeczką masę czekoladową np. na papier do pieczenia i odczekasz kilka minut. Jeśli zastygnie ona w czasie do 5 minut, stanie się błyszcząca i będzie ładnie się łamać, oznacza to, że udało Ci się osiągnąć oczekiwany rezultat. Taką masę możesz wykorzystać do oblewania własnoręcznie robionych batoników, pralin, a także do tworzenia atrakcyjnych dekoracji na tort.

produkty czekolada

Jaką czekoladę można temperować?

Tak właściwie każdą, która nie jest nadziewana. Zatemperować możesz czekoladę gorzką, białą, mleczną, czy też rubinową. Również postać składnika nie ma większego znaczenia. Do temperowania nadaje się czekolada w blokach, tradycyjnych tabliczkach oraz np. w formie pastylek. Trzeba jednak pamiętać o tym, by przed ogrzewaniem rozdrobnić większą formę na mniejsze kawałki o mniej więcej podobnej wielkości.

Czekoladowe desery w Cukierni Sowa

Tempering nie jest łatwym zadaniem i wymaga wprawy. Jeśli więc potrzebujesz profesjonalnie przygotowanych słodkości na przyjęcie okolicznościowe, gorąco polecamy pyszności z oferty Cukierni. Do kawy idealnie nada się galanteria czekoladowa m.in. z akcentem różanym, śliwkowym, cappuccino czy pistacjowym. Kolorowe praliny i trufle wprost rozpływają się w ustach, a dzięki różnorodności wpasują się w gust każdego smakosza.

Cukiernia Sowa oferuje także piękne torty na zamówienie, które uświetnią każdą uroczystość. Oto kilka propozycji z mniej lub bardziej wyrazistymi czekoladowymi akcentami:

  • tort Cassis z biszkoptem kakaowym i z kremem z dodatkiem czarnych porzeczek,

  • tort pralinowy z masą prażynkową na kakaowym biszkopcie, z ganaszem czekoladowo-orzechowym,

  • tort turecki – ciemne biszkopty przekładane kremem czekoladowym i chałwowym.

tort-cassis

Z blogiem Cukierni Sowa wiesz więcej!

Zaciekawił Cię proces temperowania czekolady? Możesz spróbować w nim swoich sił i stworzyć własne ozdoby na przykład na urodzinowy tort. Na pewno będą wyjątkowe! Jeśli interesujesz się cukiernictwem, na naszym blogu znajdziesz wiele innych interesujących artykułów, w których dzielimy się praktyczną wiedzą – sprawdź koniecznie. Zachęcamy jednak nie tylko do lektury na temat naszych słodkości, ale także do spróbowania ich przy pysznej kawie. Nasze Cukiernie znajdziesz w całej Polsce. Czekamy na Ciebie!

 

Tagi
Dzisiaj jest sobota 27 lipca. Imieniny obchodzą: Aureli, Pantaleon, Antuza, Natalia, Bertold, Laurenty, Wszebor, Julia, Lilla