Arabica i Robusta: czym się różnią, co warto o nich wiedzieć?

Arabica i Robusta: czym się różnią, co warto o nich wiedzieć?

 

Pijąc poranną filiżankę kawy, często nie zdajemy sobie sprawy, jak niewielka różnica w produkcji tego napoju może wpłynąć na końcowy smak. Oczywiście największe zmiany wynikają z odmiennych gatunków kawy, do których zalicza się Arabicę oraz Robustę. Czym się one różnią i gdzie są uprawiane? Poznaj wszystkie czynniki, które mają wpływ na smak i aromat uzyskiwany z ziaren. Sprawdź, jaką kawową ofertę ma do zaproponowania Cukiernia Sowa.


 

Poznaj rodzaje ziaren kawy

Parzona w domu, w kawiarni lub u znajomych – masz wrażenie, że kawa zawsze smakuje inaczej? Nie chodzi tu jedynie o sposób przygotowania ani o markę. Wpływ na smak napoju ma również rodzaj ziaren oraz miejsce ich pochodzenia.

Kawowiec jest dość wymagającą rośliną, która do optymalnego wzrostu potrzebuje umiarkowanie ciepłego klimatu, wilgotności oraz dużej wysokości. Najdogodniejsze warunki dla kawowych plantacji znajdują się w:

  • Ameryce Środkowej i Południowej (Jamajka, Meksyk, Honduras, Ekwador, Brazylia, Kolumbia);

  • Afryce Środkowej (Kenia, Etiopia, Tanzania, Rwanda);

  • Azji Południowej (Indie, Indonezja, Wietnam).

Obszary te tworzą tzw. pas kawowy, który ze względu na zmiany klimatyczne, systematycznie się zmniejsza.

Sam kawowiec ma aż 150 odmian, a wśród tych najważniejszych wyróżnia się dwie: Arabicę oraz Robustę.

kawa-cukiernia-sowa

Arabica – popularna i aromatyczna

Już od dawna Arabica jest synonimem jakości. Ten gatunek króluje na sklepowych półkach i w kawiarniach. Swoją delikatnością i szlachetnym smakiem wyróżnia się na tle innych rodzajów kawy. Co jest takiego wyjątkowego w Arabice? Przede wszystkim jej uprawa jest bardziej wymagająca od innych gatunków, ponieważ kawa ta najchętniej rośnie na dużych wysokościach i w tropikalnym klimacie. Najwięcej plantacji znajduje się w Afryce Środkowej oraz Ameryce Południowej. Kapryśność rośliny co do klimatu niestety jest kosztowna, co przekłada się na ostateczną cenę napoju.

Jeśli chodzi o doznania smakowe, tu przeważają nuty czekoladowe i owocowe, przez co wyczuwalna jest lekka kwaskowość. Co ciekawe, Arabica wyróżnia się stosunkowo niskim poziomem kofeiny w porównaniu do innych odmian.

Robusta i Liberica

Drugim, pod względem popularności, gatunkiem kawy jest Robusta. To najlepszy wybór dla osób, które po porannej filiżance oczekują dużego zastrzyku energii – kofeina znajduje się tu bowiem aż w dwukrotnie większej dawce niż w przypadku Arabiki.

Robusta obejmuje ok. 40% kawowych upraw na świecie, ale względu na dużą odporność na zmienne warunki oraz szkodniki. Gatunek ten doskonale odnalazł się w klimacie Afryki oraz Azji Południowej, zwłaszcza Wietnamu i Indonezji.

Tym, co najbardziej wyróżnia Robustę, jest mocny smak o nieco gorzkawym zabarwieniu. Właśnie to sprawia, że gatunek uważany jest za mniej szlachetny od „subtelnej” Arabiki.

Warto wspomnieć tu jeszcze o trzecim gatunku kawy, jakim jest Liberica. Chociaż przeciętnemu kawoszowi nazwa ta niewiele mówi, na polskim rynku coraz częściej można znaleźć egzotyczne ziarna. Jest to gatunek odkryty w Liberii, a obecnie uprawiany w Malezji i na Filipinach. Ze względu na niewielką wielkość plantacji oraz charakterystyczny, gorzko-ziemisty smak, występuje raczej w mieszankach oraz służy do przygotowywania deserów kawowych.

kawa-cukiernia-sowa

Co wpływa na smak kawy?

Jak już wcześniej wspominaliśmy, na doznania smakowe kawy wpływa wiele czynników. Oprócz gatunków są to m.in.:

  • pochodzenie – podobnie jak w przypadku win, terroir jest kluczowym wyznacznikiem smaku kawy. Przykładowo, afrykańskie ziarna wyróżniają się nutami cytrusowymi, a w tych z Ameryki Południowej można wyczuć orzechy i czekoladę;

  • stopień palenia – ziarna mogą być palone jasno (delikatny smak, wydobycie naturalnych aromatów), średnio i ciemno (intensywny smak i wyższy poziom kofeiny);

  • przechowywanie ziaren – już 20 min po otwarciu ziarna kawy tracą nawet połowę swojego aromatu. Dlatego zaleca się przechowywanie w szczelnych pojemnikach oraz mielenie tuż przed parzeniem.

Zapraszamy na kawę do Cukierni Sowa

Chodzi za Tobą zapach profesjonalnie zaparzonej kawy? Zajrzyj do naszej kawiarni w… Cukierni Sowa! Przygotujemy dla Ciebie m.in. aromatyczne Espresso na miejscu lub pyszne Flat White na wynos. W ofercie znajdziesz również kawy ziarniste sygnowane naszą marką. 100-procentowa Arabica to doskonały wybór do śniadania lub na drobny prezent dla kawosza.

 

Tagi
Dzisiaj jest poniedziałek 29 kwietnia. Imieniny obchodzą: Hugo, Bogusław, Robert, Piotr, Ermentruda, Paulin, Ryta, Augustyn, Roberta, Angelina, Wiktor, Katarzyna