Jaka czekolada jest najlepsza? Sprawdź, co mówią eksperci!

Jaka czekolada jest najlepsza? Sprawdź, co mówią eksperci!

 

Według statystyk prawie połowa Polaków wskazuje czekoladę jako swoje ulubione „coś słodkiego”. To naprawdę dużo, biorąc pod uwagę różnorodność dostępnych na rynku słodyczy. Jednak czy wiemy, co jemy? Jak rozpoznać czekoladę dobrej jakości? Która jest najlepsza do ciast i tortów, a która jako codzienna przekąska? Przeczytaj, jakie wyroby warto kupować i skąd pochodzą te najpyszniejsze!


 

Jaką czekoladę wybrać? Podpowiadamy!

Historia czekolady ma podobno już 4000 lat. Pierwszą czekoladową tabliczkę stworzono zaś w 1839 roku w Niemczech. Od tamtego czasu receptura zmieniała się, a producenci wprowadzali coraz to nowsze rozwiązania w produkcji. Obecnie w sklepach znajdziesz czekoladę:

  • gorzką – o zawartości masy kakaowej nie niższej niż 70%,

  • deserową – ma w składzie od 35% do 70% masy kakaowej,

  • mleczną – z dodatkiem mleka, które wpływa na jej delikatny smak; zawiera minimum 25% masy kakaowej,

  • białą – jest najsłodsza i ze względu na brak zawartości kakao nie powinna właściwie być nazywana czekoladą,

  • różową (rubinową) – wytwarzana bez sztucznych barwników, z ziaren kakaowca rubinowego.

Na rynku dostępne są czekolady z nadzieniem, różnorodnymi dodatkami, a nawet o fantazyjnych kształtach. Jaką wybrać? Wiele zależy od upodobań smakowych, jednak jest kilka aspektów, na które warto zwracać uwagę. Poznasz je w dalszej części naszego artykułu.

czekolada-rubinowa-cukiernia-sowa

Czekolada wysokiej jakości – co to znaczy?

Czekoladą nazywa się wyrób o zawartości masy kakaowej (miazga kakaowa oraz tłuszcz kakaowy) nie mniejszej niż 35%. Jednak nie tylko ten wskaźnik decyduje o jakości. Wiele zależy też od procesu prażenia ziaren kakaowca i ich pochodzenia. Najlepsze ziarna sprowadzane są z Wenezueli, Peru i Ekwadoru. 

Czekolada najlepszego gatunku:

  • zawiera nie mniej niż 50% miazgi kakaowej,

  • ma w składzie tłuszcz kakaowy (masło kakaowe), a nie olej roślinny,

  • jest wytwarzana bez dodawania sztucznych barwników i konserwantów.

Jeśli masz możliwość, zwróć też uwagę na to, czy czekolada prezentuje się dobrze. W niektórych opakowaniach jest okienko, dzięki któremu można ocenić wygląd produktu. To pozwoli Ci sprawdzić, czy na przykład na jej powierzchni nie pojawiły się nieestetyczne białe plamy, wskazujące na nieodpowiednie przechowywanie lub transportowanie czekolady.

Czekolada dobra dla zdrowia? To możliwe!

Gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao bywa nazywana superfood. To znaczy, że spożywana w odpowiednich ilościach wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie. Specjaliści rekomendują jedzenie 2-3 kostek dziennie, które m.in.:

  • są źródłem magnezu wspomagającego pracę mózgu i koncentrację,

  • zawierają potas, cynk, fosfor,

  • mogą wpływać na poprawę pamięci i redukować poziom stresu,

  • dobrze działają na samopoczucie, poprzez wsparcie produkcji dopaminy i serotoniny.

Ponadto dobrej jakości ciemna czekolada ma niski indeks glikemiczny i będzie odpowiednia dla osób zmagających się z cukrzycą.

Te kraje produkują najlepsze czekolady i czekoladki

Nie ma chyba osoby, która choć raz nie słyszała o słynnych belgijskich czekoladkach. Czy to właśnie one są najlepsze na świecie? Nie bez powodu mówi się o obłędnych pralinkach, będących dumą tego kraju od 1912 roku. Oprócz Belgii wśród krajów, które produkują najlepszą czekoladę, można wyróżnić Szwajcarię, Francję, Stany Zjednoczone, Włochy i Hiszpanię.

praliny-czekoladowe

Jaka czekolada jest idealna do wypieków?

Czekolada używana w cukiernictwie musi być dobra pod względem jakości oraz smaku. W zależności od zastosowania bierze się pod uwagę też zawartość tłuszczu. Można wyróżnić wiele form czekolady, dzięki którym powstają niesamowite ciasta i torty dekoracyjne. Płatki są idealne do zdobienia, a kropelki nie roztapiają się podczas zapiekania. Czekolady plastycznej użyjemy do wyrównania powierzchni deseru lub tworzenia ślicznych dekoracji. Kuwertura czekoladowa to gorzka czekolada szczególnie wysokiej jakości, która zawiera od 32 do 39% masła kakaowego i nie mniej niż 54% miazgi kakaowej. Jest wręcz idealna do polewy czekoladowej.

Skuś się na czekoladowe ciasta, torty i desery z Cukierni Sowa!

Teraz wiesz już wszystko o kakaowej słodyczy i znasz kraje czekoladą płynące. Chodzą Ci teraz po głowie pyszne pralinki podobne do tych belgijskich lub kawa z kawałkiem ciasta? Udaj się do jednej z naszych Cukierni i jak najszybciej dostarcz sobie „hormonów szczęścia”. W Bydgoszczy i wielu innych polskich miastach czekają na Ciebie rozpływające się w ustach czekoladki oraz inne desery, które pobudzą wszystkie Twoje zmysły. Odkryj czekoladową stronę naszej oferty!

Dzisiaj jest sobota 20 kwietnia. Imieniny obchodzą: Amalia, Sekundyn, Teodor, Marcelin, Berenika, Agnieszka, Nawoj, Szymon, Sulpicjusz, Czesław, Ursycyn