Słodki stół na weselu. 3 porady, o których musisz pamiętać!

 

 

Na weselu nie może zabraknąć słodkości. Ukoronowaniem przyjęcia jest oczywiście tort, ale warto zadbać o rozszerzenie oferty deserowej. Słodkie stoły, które królują na zachodnich imprezach, szybko zadomowiły się również w Polsce. Dzięki efektownym dekoracjom i przepysznym smakołykom stanowią ucztę dla oczu oraz podniebienia. O czym warto pamiętać, planując desery na słodki stół? Poznaj nasze porady i zaskocz swoich gości mistrzowską ozdobą wesela.

Desery na weselu. Jakie masz możliwości?

Tradycyjne podanie deserów na weselu jest mało efektowne i ogranicza się do wyłożenia kawałków ciasta na talerzu. Co, jeśli możesz zrobić to lepiej? W krajach anglosaskich doskonale wiedzą, jak ważna jest wizualna prezentacja jedzenia. To tam narodziły się słynne candy bary, czyli słodkie stoły. Jest to rodzaj bufetu przeznaczonego wyłącznie na słodycze. Taka ekspozycja przypomina często misterną kompozycję, na którą składają się stosy babeczek, mini deserki w pojemniczkach, praliny czy lizaki.

Dowolność deserów na candy bar jest ograniczona jedynie Twoją wyobraźnią oraz budżetem, którym dysponujesz. Nie zapominaj o odpowiedniej oprawie! Sam wybór słodkości to tylko pierwszy krok. Starannie zaplanuj dekorację, dostosowując kolorystykę do motywu przewodniego wesela.

Przygotowanie słodkości zleć profesjonalistom. Masz wówczas pewność, że otrzymasz najlepsze smaki oraz unikniesz ewentualnych niespodzianek. W ofercie Cukierni Sowa znajdziesz atrakcyjną ofertę deserów na słodki stół, które możesz skompletować wedle swojego uznania. Sprawdź, o czym warto pamiętać podczas planowania.

mini desery na wesele

Zachowaj spójność kolorystyczną

Największą zaletą słodkiego stołu jest jego efektowność. Bufet pełni funkcję atrakcji sali weselnej oraz jest częścią dekoracji. Dlatego musi być spójny kolorystycznie oraz tematycznie z całym wystrojem. Motyw przewodni ułatwi Ci podjęcie decyzji o zestawie deserów.

Unikaj przesady i przypadkowych słodyczy. Nie musisz od razu rezygnować z żelków czy cukierków, ale zamiast wszystkich barw tęczy warto wybrać jeden lub dwa kolory. W przyjęciach w stylu romantycznym, w których dominuje kolorystyka brudnego różu, postaw na subtelne pastele w dekoracji słodkości. Zdecyduj się na lizaki z jasnej czekolady, makaroniki o smaku słonego karmelu i odpowiedni kolor posypki do reszty deserów.

Postaw na różnorodność form i smaków

Ilu gości na weselu, tyle jest różnych preferencji smakowych. Bogactwo słodyczy na stole zrobi prawdziwą furorę wśród zaproszonych. Niech będzie to bufet pełen deserów, które lubisz oraz które trafią w różne gusta. Miej na uwadze przedział wiekowy Twoich gości. Dzieci zapewne będą szukać drażetek, żelków czy lizaków. Natomiast babcie i dziadkowie z reguły chętniej sięgną po klasyczne ciasta i eklerki.

Bufet ze słodyczami powinien również cieszyć oko! Nie mniej ważny od samego wyboru słodyczy jest również sposób ich podania. Porcje muszą być małe i idealne do zjedzenia „na raz”. Dobrze, jeśli każdy rodzaj słodyczy będzie miał osobne miejsce. W ten sposób unikniesz nieestetycznego chaosu. Przydatne będą tu różnorodne naczynia:

  • patery;

  • talerze;

  • miski;

  • koszyki;

  • szklane kule.

Nie zapominaj o odpowiednich sztućcach, takich jak szczypce, łyżki, widelczyki, które ułatwią nakładanie smakołyków.

słodki bufet na wesele

Zadbaj o oprawę słodkiego stołu

O ostatecznym efekcie, jaki przybierze Twój weselny candy bar ma wpływ jego udekorowanie. To tutaj możesz uzupełnić kolorystykę deserów o tematyczne ozdoby. W przypadku stylu boho sprawdzą się bukiety polnych kwiatów i pnie drzew służące za podstawki. Złote akcenty i małe świeczki podkreślą natomiast estetykę glamour. Wśród dekoracji mogą znaleźć się również zwisające z sufitu rozety czy balony.

Elementem ozdobnym są również winietki z opisem słodyczy. Dzięki temu goście będą wiedzieć, czego mogą się spodziewać po słodkim kawałku. Całość warto spersonalizować widocznym topperem z imionami państwa młodych lub wspólnym zdjęciem.

Zapewnij gościom weselnym niezapomniany słodki bufet!

Przygotowaniem słodkiego stołu zajmij się z wyprzedzeniem. Dzięki temu zyskasz czas, aby dokładnie zaplanować wszystkie elementy. Najlepiej zacząć od wyboru motywu przewodniego wesela dopiero następnie komponować zestaw słodyczy i dekoracje. Mini deserki na wesele znajdziesz w ofercie Cukierni Sowa. Służymy pomocą w wyborze porcji oraz dostosowaniu do liczby gości. Sprawdź nasze propozycje na stronie cukierniasowa.pl.