Szarlotka, jabłecznik, strudel... Najpopularniejsze ciasta z jabłkami

 

Jabłka to prawdopodobnie najpopularniejsze owoce w Polsce. Dzięki wielu odmianom możemy cieszyć się ich smakiem niemal przez cały rok. Prawdopodobnie dlatego jemy ten owoc we właściwie każdej postaci. Przygryzamy je w wolnej chwili, wyciskamy z nich soki, dodajemy do dań obiadowych i przygotowujemy z nich pyszne desery. Polacy uwielbiają ciasta z jabłkami, a spośród nich często wybierają szarlotkę. Poznaj inne słodkości z tymi owocami, dowiedz się, jakie jabłka wybierać do wypieków oraz dlaczego szarlotka i jabłecznik to nie to samo!


 

Jabłko – zdrowie na talerzu

Zastanawiasz się, czy warto jeść jabłka? Jak najbardziej! Są one źródłem m.in. pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika, minerałów i witamin, w tym głównie witaminy C. Aby doświadczyć dobroczynności tego owocu na własnej skórze, ważna jest oczywiście jego stała obecność w jadłospisie. Oto kilka dodatkowych zdrowotnych faktów na temat jabłek:

  • spożywane codziennie mogą wspomóc odchudzanie,

  • wspierają poprawną przemianę materii,

  • pomagają zachować prawidłowy poziom cholesterolu,

  • są niskokaloryczne,

  • obniżają zapotrzebowanie na insulinę i wspomagają tym samym leczenie cukrzycy.

Czym szarlotka różni się od jabłecznika?

Wbrew przekonaniu wielu Polaków, jabłecznik i szarlotka to wcale nie to samo. Szarlotka to tradycyjny wypiek wśród polskich ciast. Jej bazę stanowi wcześniej podpieczone, koniecznie kruche ciasto, które przykrywa się duszonymi jabłkami i zapieka pod kruszonką. Bardzo popularna jest szarlotka podawana na ciepło z lodami, jednak według niektórych znawców jest to deser, który serwowany powinien być wyłącznie na zimno. W przypadku szarlotki jabłka mogą zastąpić inne owoce, jak wiśnia czy śliwka.

W przeciwieństwie do szarlotki, w jabłeczniku jabłka muszą znaleźć się obowiązkowo, co zresztą sugeruje jego nazwa. Spód ciasta może być dowolny: od kruchego, półkruchego, francuskiego, po nawet drożdżowe i biszkoptowe. Na nim umieszczamy jabłka, najlepiej surowe i starte. Owocową warstwę tradycyjnie przykrywa się drugą częścią ciasta. Nasz jabłecznik deserowy to mus z dużymi kawałkami jabłek zapiekany w kruchym cieście. Koniecznie spróbuj go w Cukierni Sowa w Zabrzu, Katowicach, Bielsku-Białej czy innym mieście.

szarlotka

Jak powstaje tradycyjny strudel z jabłkami?

Strudel to tradycyjna austriacka specjalność znana i uwielbiana na całym świecie. Tworzą go cienkie, wytrawne ciasto i słodki farsz jabłkowy. Do przygotowania ciasta potrzebne są jedynie:

  • mąka,

  • masło,

  • cukier,

  • olej,

  • sól,

  • woda.

Proces rozpoczynamy od połączenia ze sobą wszystkich składników. Następnie wyrabiamy ciasto na sprężystą masę. Umieszczamy je w misce, smarujemy delikatnie olejem i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz z jabłek, nasączonych rumem rodzynek, soku z cytryny, cukru, cynamonu i bułki tartej. Kolejno rozwałkowujemy ciasto, rozciągając je na największą możliwą szerokość. Smarujemy je roztopionym masłem i równomiernie rozkładamy na nim nadzienie jabłkowe. Na koniec zaginamy do środka wszystkie krawędzie i zwijamy w rulon. Strudel posmarowany masłem piecze się, roznosząc po kuchni obłędny zapach.

Jakie jabłka są najlepsze do ciasta?

Za niesamowity zapach i smak ciasta odpowiada odmiana jabłek. Za gatunki najlepsze do wypieków uważa się szarą lub złotą renetę oraz antonówkę ze względu na kwaskowaty smak i odpowiednią twardość. Miłośnikom słodkości do wszelkich deserów polecamy odmiany kruche i pełne słodyczy. Wśród nich znajdują się Champion, Ligol i polska papierówka. Warto wspomnieć, że do szarlotki najlepiej użyć jabłek prażonych Ligol, które wyróżniają się delikatnym korzennym posmakiem.

Cukiernia Sowa zaprasza na najlepsze ciasta – nie tylko z jabłkami!

Teraz wiesz już, jakich jabłek używać do wypieków i jak zrobić tradycyjny, pyszny strudel. Jeśli jednak czas nie pozwala Ci na przygotowanie deseru samodzielnie, wstąp do Cukierni Sowa po sernik z jabłkami na owsianym spodzie z kajmakową polewą, puszysty placek czekoladowy z kawałkami jabłek lub tradycyjny jabłecznik. Pamiętaj – jabłko to samo zdrowie! Jeśli masz jednak ochotę na ciasta z innymi owocami, w naszych cukierniach w Katowicach, Zabrzu, Bielsko-Białej i innych polskich miastach czeka na Ciebie o wiele więcej smakowitych propozycji! Sprawdź!